Ароматичен колач со портокал и маслиново масло

Портокалите не мора да ги јадеме само свежи туку можеме да ги искористиме и за да направиме ароматичен колач што ќе го јадеме од утро до вечер се додека не ја снема и последната трошка. Ако немате црвен, ќе заврши работа и обичен портокал.

0
106

Состојки:

1 средно голем портокал

1 1/4 шолја брашно

1/2 шолја пченкарно брашно

2 лажички прашак за пециво

1/4 лажичка сода бикарбона

1/4 лажичка сол

2/3 шолји и 2 лажици шеќер (одвоено)

1/2 шолја јогурт

3 јајца

1/2 шолја маслиново масло

4 тенко исечени кришки портокал

Приготвување:

  1.  Загрејте ја рерната на 180 степени
  2. Излупете ја кората од портокалот и исечете ја на тенки ленти, а портокалот исцедете го и земете 1/4 шолјичка сок.
  3. Помешајте ги брашното, прашокот за пециво, солта и содата.
  4. Помешајте 2/3 шолјичка шеќер со 1/4 шолјичка сок од портокал, постепено додавајте јогурт, јајца, масло, па додадете ја смесата со брашно и мешајте додека не се соедини. Додадете ја и кората од портокал и повторно се добро измешајте.
  5. Префрлете ја смесата во подмачкан калап или врз хартија за печење, наредете ги одозгора тенко исечените кришки портокал и поросете со две лажици шеќер (во правоаголен калап за леб) и печете околу 50 минути.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

15 − fifteen =