Чорба со млади компири и копар

Оваа едноставна чорба не бара многу време, а сега е таман период за млади компирчиња. Омилената зачинска билка пак, и дава на чорбата ароматичен мисир и влкус и посебен шмек.

0
124

Состојки:

50 г грашок

50 г моркови

350 г млади компирчиња

1 китка копар

1 лажица свеж сечкан магдонос

Мешавина од зачини

½ лимон

100 мл павлака за готвење

3 лажици кисела павлака

Сол, црн пипер

Приготвување:

  1. Ставете ги во тенџере грашокот и морковите исечкани на коцкички, а малите компирчиња оставете ги цели, додека поголемите исечете ги на половинки или на четвртинки и додадете ги во тенџерето.
  2. Додадете ги исечканиот магдонос и копарот, зачинете и долејте вода.
  3. Варете на умерена температура додека компирите да омекнат, а потоа изгаснете ја ринглата и ставете павлака за готвење, додадете ја киселата павлака и исцедете пола лимон. Измешајте и оставете го на се уште топлата рингла уште пет минути.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

eight + four =