Домашно лепче

Нема ништо поубаво од мирисот на тукушто печено домашно лепче. А нема и ништо поедноставно...Едното го направивме од интегрално, а другото од ржано брашно

0
166

Состојки:

700 г интегрално брашно

1 сув квасец

1 лажичка сол

1 лажица маслиново масло

1 лажичка мед

200-300 мл млака вода (по потреба)

Лен или други семки за поросување

Приготвување:

  1. Замесете тесто од сите состојки со тоа што ќе додавате млака вода по потреба. Колку вода ви е потребна ќе заклучите самите…тестото не треба да се лепи ниту да е премногу тврдо, туку меко и податно за месење.
  2. Кога ќе го замесите тестото, оставете го половина час да надојде.
  3. Обликувајте го во векна, премачкајте со малку малсиново или масло од тиква колку да се залепат семките и печете го во загреана рерна околу 30-40 минути.
  4. Кога ќе го извадите покријте го со чиста крпа и уживајте!

Напомена: И лепчето од ржано брашно се прави на истиот начин со тоа што ние наместо маслиново, во ова лепче употребивме обичен зејтин. Само премачкувањето е исто.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

sixteen − 8 =