Француски колач со јаболка

0
386

Иако е колачот составен од три дела, долу е кората, во средината се сочните јаболки и на крајот крцкава кора, сѐ се прави во еден потег.

Состојки:

5-6 јаболки, излупени и исечени на тенки листови

1 лажица нормандиска јаболковача – вињак (по ваша желба) или 1 лажица рум

1 лажица сок од лимон

1 шолја брашно од спелта + 2 лажици (250 г +2 лажици)

100 г кафеав шеќер

2 лажички прашок за пециво

1/2 лажичка сол

1 јајце

2 жолчки

200 мл стопен путер и кокосово масло или само едно од нив или обичен зејтин

1 шолја млеко

1 лажичка екстракт од ванила

Приготвување:

Загрејте ја рерната на 160 степени.

Тепсијата за печење би требало да е со димензии 24 цм (нашата беше поголема па колачот излезе малку потенок). Ставете хартија за печење или премачкајте го дното со путер.

Јаболката излупете ги и исечете ги на тенки листови и прелијте ги со 1 лажица сок од лимон.

Помешајте ги сувите состојки. Во друг сад измешајте едно јајце, маслото, млекото и екстракт од ванила, па додадете ги сувите состојки.

Од оваа смесат одвојте 1 шолја, па во неа додадете 2 лажици брашно (со оваа смеса ќе го прелиете колачот пред печење), а во таа што ви остана додадете 2 жолчки, измешајте убаво со рачна маталка и полека додадете ги јаболката. Истурете ја смесата во тепсијата и убаво израмнете ја. Одозгора прелијте со смесата што ја тргнавте настрана и печете околу 1 час.

Кога ќе биде печен колачот оставете го малку да се олади па поросете со шеќер во прав.

Фото: Стефани Христов