Гаспачо сладолед

Гаспачо е совршена летна супа, едноставно јадење кое може да го подготвите неколку часа претходни и добро да го оладите. Освен што е интересно предјадење, можете да го служите и како лесно гавно јадење, но и како закуска, и тоа на стапче за сладолед.

0
165

Знаеме дека гаспачото е одлична варијанта за лесен летен ручек, но можете да го послужите и на поинтересен начин, во форма на сладолед. Рецептот потекнува од Шпанија и во оригинал содржи лук и кромид. Доматите мора да колку што е можно позрели затоа што на тој налин гаспачото ќе биде поароматично.

Состојки:

4 зрели домати
Пола голем или две мали краставици
1 пиперка
1 виолетов кромид
4 лажици маслиново масло
Сок од 1 лимон
(по желба: рендана кора од лимон)
2 лажички сол
Црн пипер
1-2 чаши вода
По желба: чили пиперчиња

Приготвување:

1. Преполовете ги доматите и посолете ги, па изматете ги со блендер.
2. Додадете ги излупените краставици, исечената пиперка без семе и останатите состојки и добро измешајте во блендер. Ако тешко се мелат, слободно додадете веднаш вода.
3. Ставете ја смесата во садови за сладолед на стапче и замрзнете ги.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

five + eleven =