Колач од мандарини

Свежите мандарини ги сакаме затоа што се вистинско мало богатство од витамини, но и заради убавиот слаткасто-киселкаст вкус. Заблажете се со ароматичен колач натопен со сладок сируп од мандарини и зачини како цимет и кардамон

0
124

Состојки:

125 г путер

300 г шеќер

1 лажица рендана кора од мандарини

½ лажичка цимет

½ лажичка кардамон

2 jajца

300 г брашно

1 прашак за пециво

140 г павлака

125 мл сок од мандарини

4 мандарини

Приготвување:

  1. Загрејте ја рерната на 180 степени и намрсете го калапот за печење, па поросете го со брашно.
  2. Измешајте ги путерот, 200 г шеќер, кората од мандарини, циметот и кардамонот додека не добиете крем.
  3. Додека мешате додавајте едно по едно јајце.
  4. Додадете ги брашното, прашакот за пециво и павлаката и добро измешајте.
  5. Печете околу 40 минути.
  6. Додека колачот се пече подгответе ги пошираните мандарини. Измешајте во сад сок од мандарини и останатиот шеќер. Варете и мешајте околу 5 минути додека шеќерот не се стопи. Зголемете ја температурата и варете додека не добиете густ сируп.
  7. Мандарините исчистете ги од лушпата и од белите делови, наредете ги во сад и прелијте ги со сирупот од сок и шеќер.
  8. Се уште топлиот колач полијте го со сирупот и украсете го со мандарини.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

seventeen + 1 =