Шведски леб

Ова е за оние што нон-стоп сакаат нешто да „мелат“ па подобро е тоа да биде некоја поздрава варијанта. Ставате по избор повеќе видови на брашно, а може и едно, но да биде ржано, јачменово или интегрално, а и семките се по ваш избпр па можете да ставите од сите кои ќе ви паднат на памет.

0
284

Состојки:

1 и ½ шолја брашно (ние ставивме ржано и интегрално)

¼ шолја маслиново масло

Семки од тиква, сончоглед, сусам, ленено семе, чиа семе, … (и количината е по ваш избор)

Вода по потреба

¼ лажичка прашак за пециво или сода бикарбона

Химелајска сол и зачини по желба

Приготвување:

  1. Состојките се мешаат и смесата се става врз парче хартија за печење. Се покрива со друго парче хартија и со помош на оклагија се развлекува на саканата дебелина (во зависност од тоа дали сакате да биде подебело и помеко или потенко и покрцкаво) и се сече на парчиња.
  2. Се пече на 150 степени околу 20 минути (во зависност од тоа колку се дебели парчињата.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

eleven + 19 =