Велигденски колач

Овој колач не е нешто што кај нас се прави за Велигден, но рековме дека ќе ставаме рецепти од традиционалните велигденски трпези и во други земји, па кој сака, може да проба и нешто поинакво. За овој колач се користи пченица, која иако е исклучително здрава намирница, за жал, кај нас најчесто се користи само во некои неубави пригоди па ако ви буди лоши асоцијации слободно можете да ја замените со интегрален ориз.

0
256

Состојки:

200 г пченица или интерален ориз

500 мл млеко

Кора од лимон

Кора од портокал

Сол, цимет, стапче ванила

Тесто:

150 г путер

3 жолчки

300 г брашно

Фил:

300 г швапско (младо) сирење

200 г шеќер

100 г желе бонбони

100 г суво грозје

100 г сечкани ореви и лешници

50 г вишни од компот

5 жолчки

8 белки

Приготвување:

  1. Сварете ја пченицата (или оризот) во млеко со кората од лимон, а пред крајот додадете ги кората од портокал, циметот и стапчето ванила. Оставете да се олади.
  2. Тестото замесете го од жолчките, путерот, брашното и малку сол. Поделете го на 2 нееднакви дела, поголемиот дел од тестото расукајте го и обложете со него тркалезна тепсија за печење (25 цм) такашто ќе бидат обложени и рабовите од тепсијата.
  3. Во еден сад изматете ги жолчките, шеќерот и сирењето, па додадете ја пченицата, желето, лешниците и оревите, вишните и на крајот цврст снег од белки. Прелијте го филот врз тестото во тепсијата, а од другиот дел од тестото направете ленти и украсете го колачот во вид на мрежа. Печете го колачот 50 минути на 180 степени.

Оставете добро да се олади па поросете го со шеќер во прав.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here