Вечерај си порано, појадувај си подоцна

Ова е основното правило на ајурведскиот пост со чија помош телото се регенерира и исцелува. Имено, значајни медицински откритија покажале дека за време на постот, телото троши првенствено од заболените ткива: тумори, цисти, израстоци, итн. Тоа е сè што не му припаѓа на организмот.

0
267

Иако е корисен, според ајурведата, постот не треба да се започнува без консултација со стручно лице. Според оваа древна наука, секој пост не е добар за секоја доша (типот на нашето тело според ајурведата). Понекогаш сакајќи да направиме добро можеме да направиме поголем проблем.

За време на постот, функциите на сите органи се намалуваат, организмот се одмара и ја компензира енергијата од резервите. Затоа, биолошката машина, исцрпена во процесот на работа, треба да се исчисти од сè што е штетно. Природата знае како да уништи и да лекува со едно и исто средство. Нејзините методи понекогаш тешко се усвојуваат и бавно се воведуваат. Можеби ова се должи на слабото познавање на законите на природата, бидејќи природата добро ги чува своите тајни. Значи, сè уште имаме многу да научиме од неа иако ајурведата е наука која е стара 10.000 години. Сепак, дури и да ги знаеме нејзините тајни – не ги следиме. За време на постот, долгорочно се поштедуваат сите органи на телото. Постот е особено корисен за органите за варење, кои добиваат можност за регенерација.

Дури во втората половина на 19 век проф. Пушутин бил меѓу првите што го испитале механизмот на дејствување на постот. Открил дека за време на постот организмот е принуден да функционира на сметка на сопствените резерви.

Елиминација на заболените ткива и слабеење

Истражувањата покажаа дека двигателот на гладот е самиот центар на глад. Доколку нема храна, тогаш организмот почнува да ги троши своите внатрешни резерви, а при користење на внатрешни резерви, организмот најмалку зема од нервното ткиво, срцето и другите органи. Според овие показатели, природата се погрижила да го зачува до последно главниот управувачки апарат во сложениот организам на човекот, неговиот мозок, нервниот систем и срцето. Значајни откритија на медицината се дека за време на постот, користејќи протеини, телото троши првенствено од заболеното ткиво: тумори, цисти, израстоци, итн. Тоа е сè што не му припаѓа на организмот.

Исто така, експериментите дале научно објаснување за феноменот и одговорот – количината на резерви што може да ги користи телото за време на постот до целосна исцрпеност. Ова е 40-50% од неговата тежина. Третманот со постот е внатрешна операција без нож, каде што природата е многу посуптилна од кој било хирург; го зачувува здравото и го отстранува болното. За време на постот, долгорочно им се дава поштеда на сите органи на телото. Особено е корисно за органите за варење, на кои им се дава можност да се регенерираат. Постот има големо влијание врз состојбата на циркулацијата на крвта. Со празен стомак и црева, нема никакви пречки за циркулацијата на крвта во стомачната празнина и се подобрува нејзиниот состав. За време на постот, тежината се намалува, најголемо слабеење се забележува во првиот период на пост, потоа слабеењето постепено се намалува. Колку е помладо телото, толку повеќе се слабее. Студиите покажале дека пациентите кои страдаат од анемија со недостаток на црвени крвни клетки или зголемување на белите крвни клетки обично се лекуваат добро со пост. Ефектот на постот во подмладување на кожата е особено забележлив; острите линии и брчките стануваат помалку забележливи, кожата станува помлада, добива поубава боја и сјај. Структурата на ткивото исто така се подобрува.

Ефекти на постот врз органските системи

Со полн стомак во дигестивниот систем се чувствува голем товар на масна и богата храна. Така тој систем се заморува, затоа што мора да лачи зголемена количина на сокови за да ја свари таа храна. Како резултат на зголемено варење, приливот во стомакот е зголемен, крвниот притисок и срцевиот ритам се зголемуваат, што претставува товар за крвотокот и срцето. Ги исцрпува сите витални функции. Со одредени процеси во крвта и со намалување на протокот на кислород до мозокот, телото станува слабо, реагира полека – човекот е тогаш поспан. Пренатрупаноста на желудникот има негативно влијание врз работата на човечкиот систем. Тој мора да работи со зголемен капацитет. Поради зголемената потреба за кислород, бројот на вдишувања е зголемен, така што движењата на дијафрагмата се тешки. Додека дише, човекот практично стенка. Бидејќи протокот на крв и крвниот притисок директно влијаат на бубрезите, кога стомакот е пренатрупан, тие работат со третина од можниот капацитет. Последиците ги чувствува и мозокот и нервниот систем. Приливот на крв како резултат на зголемената потреба на желудникот за крв е намален, човекот е поспан, реагира бавно, размислува бавно. Подобрените крвни компоненти дејствуваат подоцна, иритираниот организам е напнат. Нервозен човек не може тогаш да постапува разумно. Со него владеат емоции и анксиозност.

Биолошка машина

За време на постот, функциите на сите органи се намалуваат, организмот практично се одмара. Стомакот е во мирување, протокот на крв е правилно распределен, така што мозокот работи логично, протокот на мисли е нормален, а размислувањето е јасно. Страста се смирува, инстинктите попуштаат пред разумот, па тогаш умот управува со емоциите. Затоа, биолошката машина, исцрпена во процесот на работа, треба да се исчисти од сè што е штетно, како и механиката од нечистотија и корозија.

Колку тежина губиме со постот? За време на постот, процентот на губење на тежината на одделни органи и ткива изгледа вака: Маснотии 97%, слезина 60%, црн дроб 53,7%, мускул 30%, крв 26%, бубрег 25%, кожа 20,6%, црево 18%, бели дробови 17,7%, панкреас 17%, коска 13,9%, нервен систем 3,9%, срце 3,6%.

Затоа, ајурведските лекари препорачуваат секојдневен пост и воздржување од храна по 18 часот. Првиот оброк наутро треба да почне што подоцна и да биде овошен. На тој начин телото ќе се регенерира и исцели.

Фото: Unsplash