Грешки при варењето компири: ги варите лупени, ги подгревате,…

Интересно е што човек може да се одржи во живот хранејќи се само со компири, благодарение на изобилството минерали и витамини што ги поседува оваа намирница. Но за да ги зачувате, треба да престанете да ги правите овие грешки

0
500

Дефинитивно, компирите се најраспространета намирница во светот и интересно е што, хранејќи се само со компири, еден човек може да преживее, благодарение на изобилството минерали и витамини што ги има оваа намирница.
А токму тие важни витамини Ц, Б1 и Б2 треба да знаете како да ги зачувате и да го извлечете најдоброто од компирот, што ќе го постигнете ако се обидете да ги избегнете овие 3 најголеми грешки.

Готвење излупен и исечен компир

Сварен со кора, компирот успева да зачува дури една третина од нивната количина на витамин Ц, додека целиот испечен останува хранлив. Покрај тоа, кората од компир содржи флуор, добро познат елемент кој ги штити забите и спречува кариес.

Кога не можете да избегнете лупење компири, направете го тоа внимавајќи да отстраните минимален слој кора, бидејќи под неа се крие цела ризница на протеини.

Замрзнување јадења со компири

Не е препорачливо да замрзнувате свеж компир или јадења што го содржат. Имено, на температури под нулата, скробот се претвора во шеќер и станува штетен. Дрвени кутии поставени во темни и суви простории се идеални услови за чување компири. Ова ќе го спречи ртењето, кое ги црпи хранливите материи од компирот. Ако веќе излегле, никулците треба да се отстранат што е можно поскоро.

Загревање компири

Компирите кои веќе се термички обработени не треба да се загреваат, бидејќи по загревањето ги губат своите хранливи својства. Имено, во самото срце на компирот, при загревање, се ослободуваат тешки метали, поточно токсичен соланин, кој ги разбива протеините во организмот. Труење нема да се случи со конзумирање на еден загреан оброк, но дефинитивно треба да го избегнувате.

Нутриционистите препорачуваат да јадете ладен компир, затоа што тогаш во нив се зголемува отпорниот скроб.

Фото: Pixabay