Дали сојата и млекото од соја се здрави или штетни?

Млекото од соја одамна се истакнуваше како здрава замена за кравјото млеко, како чудесен лековит напиток, а сојата како одлична замена за месо, но сѐ повеќе истражувања укажуваат на тоа дека млекото од соја (и сојата во целина) може да биде една од поопасните намирници кои масовно се консумираат.

0
168

Многу експерти и поборници за здрава исхрана го препорачуваат млекото од соја како здрава замена за кравјото млеко, истакнувајќи ги неговите многубројни придобивки. Една од придобивките што најчесто се споменува, особено кај вегетаријанците, е фактот дека тоа содржи само растителни протеини кои предизвикуваат помалку губење на калциум преку бубрезите во споредба со животинските протеини. Имено, познато е дека исхраната богата со животински и млечни протеини го зголемува ризикот од остеопороза. Покрај тоа, млекото од соја не содржи лактоза, со која имаат тешкотии или се нетолерантни на неа дури 75 проценти од светската популација, а од друга страна содржи пребиотични шеќери, рафиноза и стахиоза, кои го зајакнуваат имунитетот и му помагаат на организмот да се исчисти од токсините. Кога станува збор за алергии, сојаното млеко е многу помал алерген од кравјото млеко, со оглед дека само 0,5 проценти од децата се алергични на млеко од соја, додека дури 2,5 проценти од децата се алергични на кравјо млеко. Една од причините зошто многумина прибегнуваат кон млеко од соја е тоа што го намалува холестеролот.

Ниско ниво на маснотии и холестерол

Американската управа за храна и лекови тврди дека протеинот од соја, како дел од исхраната со низок процент на масти и холестерол, може значително да го намали ризикот од развој на срцеви заболувања и препорачува консумирање 25 грама протеини од соја на ден. За разлика од кравјото млеко, кое содржи природни хормони, но и синтетички хормони кои им се даваат на кравите за да произведат повеќе млеко, сојата не содржи никакви хормони.

Млекото од соја, исто така, носи големи придобивки благодарение на изофлавоните со кои е богато. Имено, секоја чаша млеко од соја содржи околу 20 мг изофлавони, кои имаат многу позитивни ефекти врз здравјето, вклучително и намалување на нивото на холестерол, олеснување на симптомите на менопауза, спречување на остеопороза и намалување на ризикот од развој на рак на дојка и простата. Инциденцата на овие два вида на карцином се покажа дека е многу мала во земјите кадешто сојата, а со тоа и млекото од соја, се многу распространети во исхраната. Треба да се додаде дека изофлавоните, кои кравјото млеко не ги содржи, се антиоксиданти кои ги штитат нашите клетки и ДНК од оксидација предизвикана од дејството на слободните радикали.

Но, приказната има и друга страна. Противниците на млекото од соја тврдат дека сите студии што ги истакнуваат овие позитивни ефекти се спонзорирани од индустријата за соја и дека сите други, непристрасни истражувања го покажуваат токму спротивното – тоа соја млеко, а и самата соја, се опасни за здравјето. Една од најопасните форми на соја млеко се формулите за бебиња засновани на соја, бидејќи, според Швајцарската здравствена служба, количината на фитоестроген во 100 гр протеин од соја одговара на количината на естроген во една контрацепциска пилула. Со други зборови, хранењето на бебињата со вакви формули е како да им давате пет контрацепциски пилули на ден. Студиите покажале дека децата кои консумираат формули засновани на соја имаат 13 до 22 илјади пати повисоки нивоа на естроген од нормалното. Покрај тоа, бројни студии за животни покажале дека фитоестрогените од сојата може да предизвикаат рак на дојка и да го поттикнат растот и ширењето на потенцијално канцерогените клетки во дојката.

Лошо за сперматозоидите

Истражувањето спроведено на универзитетот Харвард покажало дека внесувањето на изофлавоноид ја намалува концентрацијата на сперма кај мажите. Некои студии дури покажале дека изофлавон даидзеинот присутен во сојата може да ја намали еректилната функција на пенисот, особено кај мажите кои конзумирале многу производи од соја во детството. Друг проблем е високата содржина на фитинска киселина, која ја намалува апсорпцијата и употребата на калциум, магнезиум, бакар, железо и цинк, такашто редовната консумација ризикува сериозен недостаток на минерали во организмот. Исхраната богата со фитинска киселина може да им го отежни на децата нормалниот раст и развој.

Млекото од соја обично се збогатува со калциум, но тој калциум телото не го користи како калциумот од кравјото млеко. Кофактори, како што е витамин К2, кој е природно присутен во кравјото млеко, се потребни за правилно искористување. Без овој витамин, телото не може да користи калциум и може да се акумулира во крвните садови и со тоа да го зголеми ризикот од развој на срцеви заболувања. Истото важи и за витамините Д и А, кои се растворливи во маснотии и затоа природно се наоѓаат во храна богата со кофактори кои им овозможуваат да се апсорбираат. Витамините Д и А со кои е збогатено млекото од соја се синтетички и без кофактори кои ќе му овозможат на организмот да ги апсорбира.

Како да не е доволно и ова, тука се и подобрувачите на вкусот кои се исто така проблем. Ознаката „природни вкусови“ на списокот на состојки може да се однесува на засилувачот на вкус MSG (мононатриум глутамат) или кастореум – секрет од аналната жлезда на дабарот што дава мирисна арома на ванила. Исто така, треба да се нагласи дека сојата содржи големи количини на алуминиум што се апсорбира од почвата, а алуминиумот е токсичен за нервниот систем и бубрезите, а повеќето соја, вклучително и онаа од која се прави млеко, е генетски модифицирана.

Текстот е преземен од ТУКА.

Фото: Pixabey