За кои болести може да помогне свинската маст?

Студиите на бројни медицински експерти покажале дека свинската маст содржи заситени масти, кои можат да бидат една од причините за висок холестерол. Сепак, факт е дека ако се консумира умерено и соодветно, има исклучителни лековити и благотворни ефекти врз целиот организам.

0
1118

Свинската маст е одамна составен дел од традиционалната кујна. Во последно време е незаслужено запоставена бидејќи погрешно се сметаше за нездрава. Освен што се користи во готвењето, посебно место има и во козметиката, но и во народната медицина.

Студиите на бројни медицински експерти покажале дека овој домашен производ содржи заситени масти, кои можат да бидат една од причините за висок холестерол.

Сепак, факт е дека ако се консумира умерено и соодветно, има исклучителни лековити и благотворни ефекти врз целиот организам. Затоа овој природен препарат денес се повеќе се користи на различни начини.
Ќе ве запознаеме со тоа како свинската маст може да се користи како лек и за кои здравствени проблеми можете да ја користите.

Кои се лековитите својства на свинската маст?

Свинската маст е неверојатно добра за целокупното здравје, иако често ѝ се дава епитетот на штетна намирница за човечкиот организам. Имено, овој природен мелем е најзаслужен за долгиот живот на нашите предци. Некои од нив доживеаја длабока старост бидејќи немаа здравствени проблеми како што е случајот денес.
Токму заради сето ова, со сигурност можеме да кажеме дека свинската маст како лек е неприкосновена.

Еве како што можете да ја користите:

Превенција на срцеви заболувања,
дијабетес,
Алцхајмерова и Паркинсонова болест,
артритис,
но и малигни заболувања.

Маргарин како замена за свинска маст

Како што веќе споменавме, прекумерното внесување на заситени масти со овој производ може да доведе до зголемување на холестеролот во крвта. Ова често резултира со појава на бројни дегенеративни заболувања, како и атеросклероза. Како алтернативно решение за свинска маст, едно време се користеше маргарин на база на растителни масла. Слободно можеме да кажеме дека се работи за голема заблуда. Имено, овој индустриски производ содржи високо ниво на транс масни киселини кои се многу штетни за здравјето.
Маргаринот го подига нивото на лошиот, а многу брзо го намалува добриот холестерол, што доведува до опасност од срцев удар. Дополнително, бидејќи оваа „замена“ за овој домашен производ се користеше речиси секој ден, лошо се влијаеше на целокупното здравје.

Го зголемувавме ризикот од дијабетес.
Висок крвен притисок.
Придонесувавме за побрз развој на васкуларните заболувања.
Особено е штетен бидејќи ја зголемува можноста за прекумерна тежина.

Свинската маст не содржи штетни транс масти

Од друга страна, свинската маст не содржи транс масни киселини и затоа е далеку поздрава од маргаринот. Затоа, доколку се користи умерено и правилно, има вистинско благотворно влијание на вашето тело.
На здравите коски им е потребен калциум, кој денес ретко го внесуваме преку храната. За оние кои имаат нетолеранција на лактоза, маста е вистинскиот избор за зглобовите и коските.

Содржи големи количини на витамин Д.
Овој витамин игра значајна улога во апсорпцијата на калциум. Затоа употребата на овој природен мелем е многу важна за здравјето на коскеното ткиво и спречување на бројни болести на целиот скелет.

Употреба на масти при респираторни инфекции

Како што делува благотворно на коските, така делува и на белите дробови како вистински природен лек. Овој природен мелем може да се користи и за лекување на воспаление на бронхиите, што многу брзо ќе го отстрани проблемот.
Салото како лек за бронхитис се приготвува така што во половина литар млеко се варат 2-3 листови од билката подбел. Кога ќе зоврие потребно е да се додаде една лажичка лој. Овој пијалак треба да се пие секоја вечер пред спиење, по една шолја.

Фото: Фејсбук