Знаете ли зошто бадемите треба да се натопат во вода навечер, да се изедат наутро!

Традиционалната кинеска медицина вели дека е многу важно да се натопат бадемите во вода преку ноќ, а потоа да се јадат излупени наутро, а еве и зошто!

0
781

Танинот кој се наоѓа во кожата на бадемот го спречува вашето тело да ги апсорбира сите добри состојки што ги има ова јаткасто овошје. Затоа, пред да ги консумирате, натопете ги во вода преку ноќ и горчливата кожа ќе се отстрани самата, а киселината од вашиот желудник ќе може да се позанимава со хранливите состојки што ги нудат сега бадемите.

Бадемите се полни со протеини, влакна, витамин Е, калциум, цинк, фосфор и магнезиум и само кога се без кожа сите тие состојки доаѓаат во полн сјај.

И ајурведата го советува овој начин на консумирање бадеми, но покрај тоа советуваат и да ги изедете веднаш по будењето, бидејќи со тоа се регулира лачењето на хлороводородна киселина во стомакот, но ја спречуваат и киселината и други дигестивни проблеми.

Фото: Pexels