Зошто би требало да се готви на маст?

Нема да тврдиме дека свинската маст е здрава, но истражувањата докажале дека содржи 20% помалку заситени масти од путерот. Од друга страна, содржи повеќе мононезаситени масти, што го намалува ЛДЛ холестеролот, и што е најважно, воопшто не содржи транс масти.

0
335

Ние ви даваме неколку повеќе од добри причини зошто треба да се вратите на своите корени и да започнете да користите маст за готвење.

Многумина го имале тој период во детството кога јаделе свинска маст со леб и малку црвен пипер за појадок, кога било незамисливо готвењето без маст. Денес, тоа се смени, маста се користи главно во селата, а луѓето во градовите се повеќе користат природни масла. Ние веруваме дека маста не треба да се заборави, а тоа го потврдуваат експерти од кулинарскиот свет.

Еве зошто треба да готвите на маст.

Пржената храна е многу повкусна. Ако јадете месо, особено пилешко, тогаш задолжително измешајте масло и маст затоа што вкусот ќе биде неспоредливо подобар. Единствениот услов е што треба да јадете сè додека е сè уште топло, бидејќи маста не е многу примамлива кога е ладна. Но, сигурни сме дека вака подготвеното пилешко нема да остане долго на масата.

Маста совршено ги толерира високите температури и има висока точка на чадење, што ја прави совршена за пржење. Од друга страна, крцкавото и киснато тесто ќе биде многу помеко ако се прави со маст.

Содржи помалку заситени масти од путерот. Не грижете се, нема да тврдиме дека маснотиите се здрави, но истражувањата докажаа дека маста содржи 20% помалку заситени масти од путерот. Од друга страна, содржи повеќе мононезаситени масти, што го намалува ЛДЛ холестеролот, и што е најважно, воопшто не содржи транс масти.

Маста нема вкус на сланина. Ако тоа е она што ве плаши, не грижете се бидејќи маста е направена претежно од маснотии кои ги покриваат бутовите и бубрезите, и затоа нема некој интензивен вкус.
Зеленчукот пржен во маст е повкусен. Ако сакате крцкав, брзо пржен зеленчук, тогаш мора да користите маст, бидејќи маслиновото масло во некои случаи го прави зеленчукот мек, што сигурно нема да се случи ако пржите со сало.

И за крај, но не и најважно, маста е одличен начин да се искористат сите делови на свињата, што е исто така многу важно и е една од причините зошто се користи во најдобрите ресторани во светот.