Зошто ја сакаме есента?

Има ли нешто поубаво од периодот во годината кога има костени, ама сѐ уште има и пченки? Ако ги сакате и едните и другите, а мирисот на печените ви е неодолив, земете си од двете!

0
326

Костените допрва почнаа, пченките сѐ уште ги има, а мирисот на печени костени и печени пченки е едноставно неодолив.

Костените можат да се консумираат како меѓуоброк, состојка од предјадење или од главно јадење или како десерт. Сепак, не биле секогаш толку популарни. Имено, долго се сметало дека се костените „леб за сиромашните“. Во време на големата глад, кога пченката била ретка и прескапа, костените биле основна храна. Во текот на историјата костените спасиле многу животи благодарение на високата содржина на скроб, кој овозможувал од него да се прави леб.

За разлика од другите јаткасти плодови (ореви, бадеми, лешници), костените, освен доста скроб, единствени содржат витамин Ц, а се и извонреден извор на витамин Б6, калиум и фолна киселина, како и прехранбени влакна корисни за системот за варење. Стручњаците велат дека печените костени содржат повеќе витамини, а варените поголема количина минерални состојки, но секако се многу хранливи.

Поради тоа, тие се одличен избор за спортистите и за децата, а бидејќи се богати со калиум, препорачливи се и за лица со кардиоваскуларни и бубрежни заболувања.

Пченката пак, не содржи холестерол и има многу малку заситени масти. Содржи голема количина железо и влакна, фолна кислеина, витамин Ц, Б6 и Б9.

Корисна е затоа што го намалува ризикот од кардиоваскуларни болести, ја намалува апсорпцијата на холестерол во телото, ги контролира дијабетесот и хипертензијата, ја намалува можноста за добивање хемороиди, го регулира варењето на храната, ги јакне коските, а има позитивни ефекти и за кожата и видот.

За сите кои се грижат дека пченката ќе ги здебели, добро е да знаат дека една пченка има во просек околу 100 калории.