Кафе со млеко? Да или не?

Одлучивме да ви претставиме различни гледишта за овој напиток, чија споредба ќе ви помогне да се одлучите дали да го започнете утрото со црно кафе или со кафе со млеко.

0
216

Кафе … Кој од нас не го сака овој миризлив и окрепувачки напиток? Но, во исто време, армија нејзини познавачи, повремено погревана од гласните изјави на нутриционистите, беше поделена на два непомирливи табори.

Некои луѓе претпочитаат да пијат природно црно кафе без додатоци, па дури и без шеќер, верувајќи дека го расипува вкусот на напитокот. Други пак можат да пијат кафе само со додатоци, претпочитајќи млеко во повеќето случаи.

Одлучивме да ви претставиме различни гледишта за овој напиток, чија споредба ќе ви помогне да се одлучите дали да го започнете утрото со црно кафе или со кафе со млеко.

Денес постојат многу видови кафиња со млеко и секој може да избере што најмногу сака. Капучино, лате, макијато, крем кафе … Различните видови на кафе се разликуваат првенствено по количината на млеко во шолјата.

Научниците веќе долго време тврдат дека пиењето кафе е добро за организмот: делува тонично, ја подобрува меморијата и концентрацијата, го намалува ризикот од одредени видови на рак и има корисен ефект врз варењето на храната.

Истовремено, црното кафе и кафето со млеко функционираат поинаку. Современиот француски нутриционист Хенри Шено силно ја обесхрабрува употребата на напитоци од кафе со млеко.

Тој обрнува внимание на тоа дека ваквите напитоци организмот помалку ги апсорбира: „Ако некое лице пиело кафе со млеко и ако умре следниот ден, кога ќе го отворат, во стомакот ќе се најде несварено кафе со млеко!“.

Нутриционистката Ана Панченко приговара: „Млекото успешно го надополнува кафето, ублажувајќи некои од неговите негативни ефекти.

На пример, кафето „го закиселува“ организмот, а млекото, напротив, алкализира, кафето ја зголемува киселоста на желудечниот сок, а млекото ја намалува, кафето „го исфрла“ калциумот од телото, а млекото е извор на калциум.“

Некои факти што ќе ви помогнат да одберете

Шолја црно кафе содржи 4,7 калории – количина што е практично безопасна за вашата фигура. За споредба, шолја кафе со млеко и шеќер има најмалку 50 калории.
Заклучокот е очигледен: ако сте на диета, пијте црно кафе. Консумирањето лате или капучино, особено со шеќер, можеби не е најдобро за вашата фигура.
Црното кафе ја зголемува енергијата и ги подобрува менталните перформанси, бидејќи не содржи млеко или крем кои ќе го ублажат ефектот. Затоа, ако сакате да пиете кафе навечер, ризикувате да добиете несоница.
Овој проблем може да се реши со маллу млеко што се додава на кафето (околу 50 гр). Така ќе можете да уживате во вашиот омилен пијалок и да иматет мирен, здрав сон. За оние кои веќе слабо спијат ноќе, лекарите препорачуваат генерално да ја исклучат употребата на кафе навечер.
За оние кои страдаат од киселост, не се препорачува црно кафе; тоа го подигнува веќе високото ниво на pH.
Кафето со млеко е помеко. Исто така, ако страдате од висока киселост, не заборавајте да пиете многу течности и да вклучите храна што содржи многу вода.
Шпанските научници дошле до заклучок за опасностите од заедничката употреба на млеко и кафе. Според истражувачите, кафето со млеко може да придонесе за развој на рак на хранопроводот.
Според податоците што ги собрале научниците, љубителите на кафе имаат четири пати поголема веројатност да страдаат од оваа болест. Во овој контекст, се чини малку чудно објаснувањето за причината на болеста: течноста со висока температура го повредува хранопроводот, предизвикувајќи дегенерација на клетките. Сепак, додавањето млеко во кафето ќе ја намали вкупната температура на пијалокот и стомакот ќе биде безбеден. Затоа, пијте кафе за здравје, но не премногу топло.
Црното кафе има еден непријатен несакан ефект – се меша во апсорпцијата на одредени елементи, особено на калциумот. Шолја кафе со млеко ќе помогне да се компензира загубата на калциум.

Значи, драги читатели, не треба да се откажувате од вашиот омилен пијалок, но пиењето неколку шолји на ден исто така не е многу добро, особено ако сакате да изгубите неколку вишок килограми.

Кафето му помага на црниот дроб да се опорави, го штити од токсини и ја продолжува младоста на овој важен орган! Но, само ако станува збор за кафе со путер.

Какво кафе пиете вие?

Фото: Pixabay