Колач од рогач, посен и сочен

0
423

Состојки: (за калап со димензии 30 x 24)

За бисквитот:

200 г мелен рогач

150 г пченично брашно

3 јаболка

80 г шеќер

50 мл масло (може да биде сончогледово или уште подобро, кокосово)

20 г какао

25 г чиа семе

450 мл овесно млеко

1 прашок за пециво

1 лажичка сода бикарбона

½ лажичка сол

1 лажичка јаболков оцет или сок од лимон.

За преливот:

200 г темно чоколадо

60 г бадеми

1 лажица брусници, вишни, кокос или нешто друго, по ваш вкус

Приготвување:

Земете 200 мл од вкупното млеко и потопете го чиа семето и оставете го околу дваесет минути, а за тоа време излупете ги и изрендајте ги јаболките и поросете ги со шеќер.

Измешајте ги сувите состојки, рогачот, брашното, какаото, прашокот за пециво, содата и солта.

Во друг сад, измешајте ги маслото, млекото и јаболковиот оцет и додадете го натопеното чиа семе и добро измешајте.

Соединете ги сувите и мокрите состојки, додадете рендани јаболка, промешајте и истурете ја смесата во сад за печење претходно обложена со хартија за печење.

Печете во загреана рерна на 200 ° C 25 до 30 минути. Во зависност од рерната. Бисквитот треба да биде сочен, но и добро печен.

Растопете го чоколадото и прелијте го топлиот бисквит и поросете со сечкани бадеми, кокос, брусници или нешто друго по ваш вкус.

Колачот е највкусен кога се сервира добро разладен, тогаш се чувствуваат сите нејзини вкусови и ароми, и ќе остане вкусен и сочен до 5 дена во фрижидер.

Напомена:

Кога и да правите рецепт што содржи сода бикарбона и малку киселина како јаболков оцет или лимон, важно е да знаете дека со комбинирање на овие две состојки со сода, веднаш се активира и потоа тортата треба да се пече што е можно поскоро; бидејќи во спротивно, нејзиното дејство престанува и не сте го постигнале она поради што тие воопшто и се наоѓаат во рецептот. Најчесто од оваа причина, сувите и влажните состојки се мешаат одделно и се комбинираат во последната минута.