Компостабилни тацни направени од лисја од банана

Секој предмет направен од компостлив материјал е едно парче помалку од пластика додадено во планинскиот венец од она што веќе го собравме на оваа планета. И на тоа додаваме 8 милиони метрички тони секоја година.

0
175

Група од неколкумина Перуанци почнале проект, Bio Plant, кој ветува намалување на нашата зависност од пластика. Имено, тие успеале да создадат биоразградливи чинии со употреба на лисја од банана што можат да го намалат нашето потпирање на пластични производи. Може да има огромно влијание врз животната средина, бидејќи загадувањето од пластика со еднократна употреба доминира во отпадот што ја опфаќа нашата земја и ги зафати океаните.

Секој предмет направен од компостлив материјал е едно парче помалку од пластика додадено во планинскиот венец од она што веќе го собравме на оваа планета. И, на тоа додаваме 8 милиони метрички тони секоја година.

Потребни се само 2 месеци за да се распадне овој иновативен производ. Се распаѓа целосно на крајот од тие 60 дена. Кога ќе го споредите тоа со 500 години, времето потребно да се распаднат најчесто користените плочи од стиропор или полистирен, тоа е бесценета заштеда. Овие материјали засновани на нафта веќе предизвикаа непроценлива штета на нашето опкружување и ние допрва треба да направиме чекор напред за да ја минимизираме неговата употреба.

Проектот е финансиски поддржан од иновативната Програма од Перу. Тие беа во можност да го направат тоа преку конкурсот „Био предизвик“ кој се стреми да финансира проекти што доаѓаат до решенија преку одржливо користење на природните ресурси во рамките на биолошката разновидност. Тие дизајнирале и произвеле специјализирани машини, со чија помош успеале да направат 50,000 садови годишно.

Групата работи директно со мали и маргинализирани производители од Перуанскиот Амазон, вели водачот на проектот. Тие добиваат добра цена плус непроценлива техничка обука што им обезбедува одржлив извор на приход за да ја надополнат загубата од одгледувањето банани.

Садовите направени од оваа група веќе се користат за прослави и празнични пригоди низ Перу. Групата планира да ги таргетира еколошките винарии и ресторани.

Во зависност од нивната дебелина, садовите чинат помеѓу 29,64 до 35,56 американски долари за секои 100 тацни. Но, откако ќе можат да го зголемат производството, цените ќе станат подостапни, велат тие.

Текстот и фотографијата се од ТУКА.