Консумирањето на ферментиран зеленчук поврзано со помала смртност од КОВИД-19

Европско истражување покажало дека потрошувачката на ферментирана храна може да објасни некои од разликите во стапката на морталитет од КОВИД-19 меѓу европските држави. Изгледа дека есенва треба сите да се потрудиме да си ставиме кисела туршија

0
531

Интригантна нова студија на истражувачите во Европа сугерира дека стапката на смртност од коронавирусот веројатно ќе биде пониска во земјите кадешто исхраната е богата со ферментиран зеленчук.
Претходно оваа година, Жан Бјукет (Charité, Universitätsmedizin Berlin) и колегите испитувале дали исхраната може да придонесе за значителна варијација на стапката на смртност од COVID-19 што е забележана меѓу земјите. Студијата покажала дека во некои земји со ниски стапки на смртност, потрошувачката на традиционална ферментирана храна е голема.

Сега, повикувајќи се на тековната студија, „негативната еколошка поврзаност помеѓу морталитетот од КОВИД-19 и потрошувачката на ферментиран зеленчук ја потврдува претходно објавената хипотеза“, пишува тимот.

Истражувачите велат дека доколку се потврди нивната хипотеза во идните студии, КОВИД-19 ќе биде првата епидемија на заразни болести што вклучува биолошки механизми поврзани со губењето на „природата“.

Значителните промени во микробиомот предизвикани од современиот живот и помала потрошувачка на ферментирана храна може да го зголемат ширењето или сериозноста на болеста, велат тие.

Сепак, овој труд е прелиминарен извештај и не треба да се смета за заклучок или утврдена информација.

Необјаснивата географска варијација на смртност од КОВИД-19

Од почетокот на избувнувањето на КОВИД-19 во Вухан, Кина, кон крајот на минатата година, се покажале значајни и необјасниви географски варијации во бројот на заразени лица и стапката на смртност.

Во Европа, стапката на смртност во Италија, Франција и Велика Британија, на пример, е многу висока, во споредба со Балканот и некои нордиски земји. Слични разлики се забележани и низ целиот свет.

Иако аспектите, како што се структурата на возраста, времето на интервенција, видот на професијата и условите на домување, веројатно ќе бидат најрелевантни фактори, не треба да се занемаруваат ниту другите потенцијално релевантни фактори како што е исхраната, велат Бјукет и неговите колеги.

Потенцијалната улога на исхраната

Многу намирници имаат антиоксидативни својства, а се претпоставува дека исхраната треба да игра олеснителна улога во COVID-19. Процесот на ферментација ја зголемува антиоксидантната активност на прехранбените производи, вклучувајќи млеко, овошје, зеленчук и месо.

Бјукет и тимот претпоставуваат дека потрошувачката на ферментирана храна може да објасни некои од разликите во стапката на морталитет од КОВИД-19 меѓу земјите во Европа.

За да се тестира хипотезата, тимот користел информации од европската сеопфатна база на податоци за потрошувачка на храна за да ја процени потрошувачката на различна ферментирана храна по земја, вклучувајќи зеленчук, млеко, јогурт, кисело млеко и ферментиран/мариниран зеленчук.

Стапката на смртност од КОВИД-19 била пресметана со користење на информации од Ресурсниот центар за Коронавирус Џон Хопкинс, а Еуростат, бил користен за да се добијат податоци по земја, вклучително и бруто домашниот производ, густината на населението, процентот на оние на возраст над 64 години, стапката на невработеност и зачестеноста на дебелината.

Што открила студијата?

Истражувачите известуваат дека од сите разгледани варијабли, само ферментираниот зеленчук имал значително влијание врз стапката на смртност по земја.

За секој грам на ден зголемување на просечната национална потрошувачка на ферментиран зеленчук, ризикот од смртност од КОВИД-19 опаднал за 35,4%.

„Иако оваа студија е индикативна само за улогата на исхраната на КОВИД-19, сепак, тоа е уште едно парче од хипотезата што сугерира дека традиционалната ферментирана храна може да биде вклучена во спречувањето на тешкиот КОВИД-19 на ниво на земја“, пишуваат истражувачите.

Што е со регионите надвор од Европа?

Истражувачите посочуваат дека нивната студија е ограничена на европските земји и дека би било корисно да се провери хипотезата во други региони каде потрошувачката на ферментирана храна е голема, а стапката на смртност на КОВИД-19 е ниска.

На пример, во Азија стапките на смртност се многу ниски, а пандемијата се чини дека е под контрола, велат Бјукет и тимот. „Истото се случи во Африка каде се предвидуваше ширењето на КОВИД-19 да биде катастрофално, а стапката на смртност се чини дека е ниска“, пишуваат тие.

Авторите велат дека би било од голема вредност да се користат податоци за потрошувачка на храна за секоја земја за да се извршат дефинитивни епидемиолошки студии за да се потврдат тековните наоди.

Може да се вклучи „губењето на природата“

„Доколку се докаже хипотезата, КОВИД-19 ќе биде првата епидемија на заразни болести што вклучува биолошки механизми поврзани со губењето на „природата“, пишува тимот.

„Кога современиот живот доведе до јадење намалени количини на ферментирана храна, микробиомот драстично се промени, а тоа можеше да го спречи САРС-КоВ-2 да се рашири или да стане посериозен“.

Хипотезата бара тестирање во индивидуални студии спроведени во земји кадешто има широко распространета потрошувачка на ферментиран зеленчук, заклучува тимот.

Текстот е од ТУКА.

Фото: Pixabey