Коријандер или магдонос?

Ако не сте голем познавач на билките лесно може да ви се случи наместо магдонос да купите коријандер или обратно. Овие билки се речиси идентични, но вкусот им е драстично поинаков.

0
186

Ако сте аматер во готвењето или едноставно не сте добар познавач на билките,  откривањето на разликата помеѓу различните видови билки и нивните вкусови може да ви биде предизвик. Во суштина, сите растенија, освен некои, изгледаат некако слично. Особено коријандерот и магдоносот. И двете билки изгледаат идентично и  лесно можете да направите грешка кога купувате магдонос, а всушност ви треба коријандер.

Сепак, во однос на вкусот, тие не можат да бидат поразлични. Еве неколку разлики помеѓу двете растенија и како лесно да ги препознаете.

Вкус

Коријандерот има посмел вкус во споредба со магдоносот. Вториот има зачинет и пиперкаст вкус, додека првиот има вкус сличен на комбинација од лимон и жалфија. Коријандерот може да биде малку премоќен, па дури и малку повеќе од тоа. Бидејќи коријандерот има соединенија за вкусот на сапунот познати како алдехиди, може да има и сапунест вкус.

Употреба

Кога станува збор за кујната и видовите јадења во кои се користат овие две растенија, магдоносот често се користи во медитерански и италијански јадења и јадења како тестенини, супи и чорби, салати и зелени смути и сокови. Коријандер се наоѓа во јадења како салса, такос или како украс на кари или фо (виетнамска супа). Го има и во мексиканските и азиските јадења. Додека магдоносот се додава за време на процесот на готвење, коријандерот често се додава во јадењето на крајот.

Здравствени придобивки

Магдоносот и коријандерот се богати со витамини А и Ц. Витаминот Ц помага во зајакнување на имунитетот, а витаминот А го подобрува здравјето на очите и коските. И двете билки помагаат и во одржување на кардиоваскуларното здравје, магдоносот содржи фолати, додека коријандерот помага во одржување на нивото на холестерол под контрола.

Како да ги распознаете

Бидејќи обете растенија имаат зелена боја, имаат долги стебла и изгледаат многу слично, најлесно ќе ги распознаете по формата на лисјата. Додека лисјата од магдоносот јаглика се зашилени, лисјата од коријандерот се заоблени.

Фото: Freepik