Неколку здравствени состојби кои можат да се влошат ако јадете домати

Иако знаеме дека се доматите здрава намирница, има некои здравствени состојби на кои не им годи консумирањето на големи количини на домати

0
560

Иако доматите се генерално многу здрави кај луѓе кои имаат одредени здравствени проблеми, тие можат да предизвикаат непријатност. Ако имате некој од симптомите што ги набројуваме, размислете да ја намалите потрошувачката или целосно да ги елиминирате доматите три до четири недели од вашата исхрана за да можете да видите како вашето тело ќе реагира.

Доматите можат да предизвикаат рефлукс на желудочната киселина

Доматите содржат многу киселина и затоа можат да предизвикаат киселини кај лицата со проблеми со желудникот, како што се гастритис и гастроезофагеална рефлуксна болест. Дури и ако сте здрави, но јадете многу домати или сос од домати, можете да завршите со овие непријатни симптоми.

Кај некои луѓе, предизвикуваат болка во зглобовите

Бидејќи доматите содржат алкалоид наречен соланин, кој произведува калциум, неговата акумулација може да предизвика воспаление, болка и оток во зглобовите.

Бубрежните пациенти треба да ја дозираат количината

Како што веќе споменавме, доматите доведуваат до акумулација на калциум во организмот, а богати се и со оксалат – супстанција која не се преработува, а доколку се внесува во организмот во многу големи количини, може да резултира со камења во бубрезите.

Доматите се исто така богати со калиум што може да ја наруши работата на бубрезите. Затоа, ако веќе страдате од проблеми со бубрезите, имајте го предвид тоа.

Можни се и алергиски реакции

Доматите содржат соединение наречено хистамин. Тој го зајакнува имунолошкиот систем во борбата против туѓите тела. Алергиските реакции на доматите се многу ретки и обично доаѓаат во форма на осип и оток на јазикот. Луѓето на кои им е дијагностицирана алергија на домат, исто така, можат да добијат и посериозни симптоми.

Доматите можат да го активираат синдромот на иритабилно црево

Ако страдате од синдром на нервозно дебело црево (ПВД) доматите можат да ги активираат симптомите. Овие симптоми вклучуваат дијареја, болни грчеви, надуеност, гасови и запек. Ако тоа е случај со вас, тогаш е најдобро да се држите подалеку од кисела храна како доматите и сосот од домати.

Ако ги консумирате претерано, доматите предизвикуваат ликопенодермија

Ликопен е еден вид пигмент, кој исто така се наоѓа во доматите. Кога се консумира во нормални количини, тоа е одлично за здравјето на срцето, но доколку се консумира прекумерно, може да доведе до промена на бојата на кожата, позната како ликопенодермија.

Доматите можат да го иритираат уринарниот тракт

Храната што содржи големи количини на киселина, како што се доматите, може да го иритираат вашиот мочен меур, секако, ако претерате. Ова се случува во исклучителни случаи на прекумерна консумација, затоа да не заборавиме дека ликопенот од варените домати е одличен за здравјето на простатата.

Конвенционално одгледуваните домати имаат високи нивоа на пестициди

Доматите кои не се одгледуваат органски имаат во себе многу остатоци од пестициди. Овие хемикалии можат да бидат многу штетни за вашето здравје, затоа е најдобро да се инвестира во квалитетни и органски одгледувани домати.

Преголемата консумација на домати може да ги влоши симптомите на автоимуна болест

Доматите се дел од групата растенија наречени ноќни сенки, заедно со пиперките, модриот патлиџан и компирите. Алкалоидите во овие растенија можат да го влошат воспалението во организмот, што е лошо за луѓето со автоимуни заболувања. Постојат сведоштва на лица со автоимуни заболувања кои ги елиминирале овие видови зеленчук од исхраната и тврдат дека нивното здравје се подобрило во целина.