Ова не треба да го јадете кога имате главоболка

Кога станува збор за храната, причини за главоболка може да бидат, меѓу другото: хистаминот, алкохолот, кофеинот

0
302

Повеќето од нас повремено страдаат од главоболки со умерен интензитет. Многу фактори влијаат на појавата на главоболки, што може да се појави како напнатост (предизвикано од напнатост во мускулите на рамената, вратот, скалпот или вилицата) и мигрена (болката со прободување што започнува од едната страна и може да се прошири и на двете и да ја придружува заматен вид и гадење). Главоболките исто така можат да бидат под влијание на временските услови (промени на годишното време или атмосферскиот притисок), како и нетолеранција на одредена храна или неправилен сон.

Кога главоболката се јавува често, најважно е да се најде нејзината причина и лекар кој ќе ви препише најдобар лек за вашиот проблем. Покрај терапијата, потребно е да се променат и одредени навики кога станува збор за исхрана, физичка активност и сон. Со земањето оброк се избегнува пад на нивото на глукоза што може да предизвика главоболка и се јавува кога има голема временска разлика помеѓу оброците. Редовната физичка активност може да помогне да се „ослободите“ од насобраниот стрес, а редовниот режим на спиење обезбедува одмор и закрепнување.

Кога станува збор за храната, причини за главоболка може да бидат, меѓу другото:

Хистаминот

Алкохолот

Кофеинот

Хистамин

Хистаминот е дериват на аминокиселината и доколку стаса во нашиот организам, а немаме доволно ензим диамин оксидаза за да го разградиме, може да се појават главоболки. Хистаминот се наоѓа во намирници како што се:

Сино сирење

Агруми

Месни производи

Авокадо

црвено вино

Алкохол

Алкохолот може да го намали нивото на гликоза во крвта со тоа што го спречува црниот дроб да ја ослободи складираната гликоза во крвта. Потребна е поголема количина на вода за метаболизмот на алкохолот во организмот, па доколку не се внесе доволно вода, може да дојде до дехидратација. Затоа, црвеното вино, кое е богат извор на хистамин, може да предизвика главоболки.

Кофеин

Кофеинот од една страна може да предизвика главоболки, но може и да ја стивне. Оние луѓе кои пијат повеќе од три шолји кафе на ден може да имаат главоболки со напади на мигрена. Оние што ќе решат да ја намалат количината на кофеин што го внесуваат, исто така можат да страдаат од главоболка.

Ако често страдате од главоболка, време е да ги ревидирате вашите животни навики и да ги промените оние што не се правилни.

Фото: Pexels