Оригано, зачин и лек – го снижува холестеролот, штити од ешерихија

Бројни истражувања покажале дека ориганото е еден од најсилните природни антиоксиданти и антибиотици. Како одличен извор на омега 3 масни киселини, овој зачин ги намалува холестеролот и триглицеридите на најдобар начин.

0
234

Лисјата од оригано, свежи или сушени, цели или сечкани, се користат како лек уште од античко време. Овој зачин сега често може да се најде во многу специјалитети, но малку е познато за неговите лековити својства.

Содржи многу танини, феноли, витамини А и К и минерали.

Бројни истражувања покажале дека ориганото е еден од најсилните природни антиоксиданти и антибиотици. Како одличен извор на омега 3 масни киселини, овој зачин ги намалува холестеролот и триглицеридите на најдобар начин.

Маслото од оригано пак, е меѓу најефикасните природни лекови кои штитат од Ешерихија коли, салмонела и листерија, а зад него следуваат пимент и лук.

Фото: Pixabey