Пилешки џигерчиња: што содржат, за што се добри, за кого се препорачливи

Обично се препорачува да се вклучат во исхраната во случаи на анемија, како и за време на епидемија на грип. Богати се со протеини, железо, витамини од групата Б и добар холестерол.

0
704

Пилешките џигерчиња се сметаат за богат извор на витамини и минерали. Тие се исклучително богати со протеини, железо, витамини од групата Б и добар холестерол. Обично се препорачува да се вклучат во исхраната во случаи на анемија, како и за време на епидемија на грип.

Особено се корисни за бремени жени. Исто така, се препорачува да се консумираат по породувањето и за време на доењето. Во овој период, женското тело работи со двоен интензитет и има потреба од витаминска поддршка. Две порции пилешки џигерчиња неделно се доволни за снабдување на организмот со доволно железо и други елементи.

Што содржат 100 гр пилешки џигерчиња

Витамини:

Витамин А, 1330% (од просечната дневна вредност)
Витамин Б1, 33%
Витамин Б2, 116%
Витамин Б4, 39%
Витамин Б6, 45%
Витамин Б9, 60%
Витамин Б12, 550%
Витамин Ц 27,5%
Витамин Б3, 67%

Минерали:

Калиум, 11,6%
Магнезиум, 6%
Натриум, 7%
Сулфур, 20,4%
Фосфор, 33,5%
Ironелезо, 97,2%
Кобалт, 150%
Манган, 15,9%
Бакар, 38,6%
Молибден, 82,9%
Селен, 99,3%
Хром, 18%
Цинк, 55%

Пилешките џигерчиња се многу корисна и добра храна, достапна за секого, но за жал, запоставени се во денешната исхрана.

Обидете се да ги јадете најмалку еднаш месечно и верувајте дека тоа ќе биде доволно за да му обезбедите на вашиот организам доволно хранливи материи.

Фото: Пинтерест