Хељда: сите здравствени придобивки на оваа древна намирница

Во последно време хељдата стана производ за кој сѐ повеќе се зборува. Рецептите од хељда во последно време стануваат сè попопуларни, па затоа често се преработува во брашно, каша или тестенини.

0
640

Причината зошто е толку популарна е секако нејзиниот нутриционистички состав, но и фактот дека може да го конзумираат луѓе кои се интолерантни на глутен.

Потекло на хељдата

Хељдата е всушност древна намирница со потекло од средна и источна Азија, но таа стана многу популарна дури во последните десет години. Најмногу се одгледува во Русија, Казахстан, Кина и источна и средна Европа.

Постојат два вида хељда: обична хељда (Fagopyrum esculentum) и тартарна хељда (Fagopyrum tartaricum) и двете се користат за готвење.

Хељда – псевдожитарка

Хељдата спаѓа во онаа група на намирници кои најчесто се нарекуваат псевдо-житарки или лажни житарки. Псевдо-житарките се семки кои се консумираат и подготвуваат како класични житни култури, но не се исти по состав. Иако ѝ припаѓа на истата група како пченицата, главната разлика помеѓу хељдата и пченицата е тоа што хељдата не содржи растителен протеин глутен, такашто луѓето кои се нетолерантни на глутен, најчесто го користат брашно од хељда како замена за обичното брашно.

Состав на хељдата

Хељдата е популарна како здрава храна поради неговата висока содржина на протеини и биофлавоноиди. Содржи минерали како железо, манган, магнезиум и јод и витамини Б1 и Б2, а за разлика од другите житни култури, содржи голема количина на антиоксиданти.

Покрај тоа, содржи повеќе од 80% скроб, додека остатокот е составен од белковини, влакна, протеини и масти.

Здравствени придобивки од хељдата

Хељдата помага во контрола на шеќерот во крвта, поради што некои експерти сметаат дека е погодна за оние кои страдаат од дијабетес тип 2. Иако најмногу се состои од скроб, заради влакната што се наоѓаат во хељдата, таа е исто така добра за дебелото црево и дигестивниот систем. .

Исто така, откриено е дека хељдата ги подобрува липидите во крвта и се смета за фактор за намалување на ризикот од срцеви заболувања.

Готвење на хељдата

Хељдата сѐ повеќе се користи во кујната, а всушност е многу едноставна за подготовка. Леќата е омекната со готвењето, но останува во иста форма. Рецептите од хељда во последно време стануваат сè попопуларни, па затоа често се преработува во брашно, каша или тестенини. Кашата, односно хељдата зготвена во вода, се користи на ист начин како оризот, и е главна состојка во многу традиционални европски и азиски јадења.

Брашното од хељда е многу ценето и може да се најде во специјализирани продавници, а комерцијалните тестенини од хељда генерално содржат мала количина хељда па подобро е да ги направите сами.

Фото: Pixabey