Црн или зелен чај?

Што се однесува до антиоксидантните својства, тие кај црниот чај се слични како и кај зелениот чај, кој е по тоа надалеку познат, како што им е сличен и комплетниот состав. Она што е најпознато за црниот чај е неговиот благотворен ефект врз нашиот кардиоваскуларен систем.

0
164

Црниот чај има многу долга традиција и долг список на лековити својства. Благодарение на неговите квалитети, тој е убедливо најпопуларниот и најпродаваниот чај во земјите од западниот свет, иако во областа на хербалнa медицина, зелениот чај поинтензивно се промовира.

Црниот чај е всушност потемен „роден брат“ на зелениот чај затоа што обајцата потекнуваат од исто растение чие латинско име е Camellia sinensis. Овие двајца роднини имаат уште еден „брат“ кого Англичаните исто така сакаат да го пијат. Неговото име е „бел чај“. Производителот на чај одлучува дали лисјата на Camellia sinensis ќе се претворат во црн, зелен или бел чај со примена на различни видови преработка.

Во овој процес, еден од најважните фактори е степенот на ферментација (оксидација). Црниот чај целосно се ферментира и со тоа се стекнува со темна боја и продорно богат вкус.

Потоа, во споредба со неговите „браќа“, содржи највисоко ниво на кофеин, што значи дека, меѓу другото, се произведува од лисјата што растат на врвот на билката. Затоа не може да се зборува во глобала колку кофеин содржи една шолја црн чај, но во секој случај многу помалку од една шолја кафе.

Низ целиот свет има постојани тестови на тема лековити својства на црниот чај, врз основа на резултатите од кои на прво место се издвојува благотворниот ефект врз нашиот кардиоваскуларен систем. Редовното пиење црн чај спречува затнување на артериите што доведува до срцев и мозочен удар.

Едномесечна студија била спроведена на Медицинскиот факултет на Универзитетот во Бостон, во која учествувале две групи на срцеви пациенти. Во тој период, едниот пиел само вода, а другите по четири шолји црн чај на ден. По еден месец, група испитаници кои пиеле црн чај откриле околу 50% подобрена состојба на ослабените крвни садови, што значително го намалува ризик факторот за можен срцев или мозочен удар.

Покрај овој ефект врз артериите, црниот чај директно влијае на работата на срцето, мозокот и респираторниот систем. Јачината со која овој чај делува на нашето тело се зголемува со повисокиот степен на кофеин што може да го содржи затоа што тоа е најважната супстанца што ги надразнува овие витални центри.

Кофеинот во црниот чај го иритира церебралниот кортекс, што ни помага подобро да ги разбереме работите и побрзо да ги поврземе мислите. Ова автоматски нè тера да ги извршуваме сите интелектуални дејства со помалку напор: учиме, паметиме, комуницираме полесно …

Потоа, црниот чај освежува, го намалува чувството на замор и поспаност. Влијае и на подобрата работа на мускулите и рефлексите, па им користи на спортистите и на другите луѓе на кои им се потребни брзи реакции.

Благодарение на кофеинот и неговиот ефект врз респираторниот центар, функцијата на дишење е подобрена, зголемена е вентилација на белите дробови, што придонесува за полесно дишење и попријатно чувство.

Исто така, црниот чај има стимулирачки ефект врз срцето и циркулацијата на крвта.

Што се однесува до неговите антиоксидантни својства, тие се веднаш покрај зелениот чај, кој е по тоа надалеку познат, како што им е сличен и комплетниот состав. Да се потсетиме: колку помалку слободни радикали има, толку е поголема заштитата од рак и побавното стареење на организмот.

На универзитетот Milton Schiffenbauer Pace, откриено е дека црниот и зелениот чај ги деактивираат вирусите, вклучително и херпесот. Според некои истражувања, црниот чај ги уништува и бактериите, особено оние што можат да ги контаминираат органите за варење и да предизвикаат дијареја. Пиејќи чаша црн чај имаме шанса да ги уништиме бактериите и вирусите во устата.

Па, овој пријатен ориентален пијалок, кој одамна се пресели на Запад, навистина може да биде од голема корист за нашето здравје. Да не зборуваме за уживањето.

Ако сега се прашувате што е подобар избор за вас, зелен чај за кој толку многу се зборува или црн чај за кој се молчи, еве го одговорот: Ако толерирате кофеин, слободно одлучете сами и сигурно нема да згрешите.

Забелешка: Прекумерното внесување на кофеин може да има многу штетни ефекти врз организмот, затоа треба да бидете внимателно. За медицински цели, препорачаната дневна доза на црн чај е 3-4 шолји. Максималната дневна доза на црн чај за возрасни е 8 шолји и сè повеќе од тоа може да предизвика труење.

Фото: Pixabay