Штетни комбинации: леб и џем, салата без масло, чај со млеко…

Можеби ќе се разочарате, но некои намирници кои најчесто ги јадеме заедно всушност не се толку добра комбинација. На пример, ви се верува ли дека лебот и џемот всушност не треба да ги јадете заедно?!

0
298

Сите имаат различен вкус и понекогаш сакаат да јадат сосема различни комбинации на храна. Иако ова можеби ви изгледа безбедно, постојат неколку комбинации кои воопшто не е добро да се мешаат.

Намирници што никогаш не треба да ги јадете заедно се:

Леб и џем

Ова не е само лоша, туку дури и нездрава комбинација на намирници. Тоа се должи на фактот што комбинацијата на овие две намирници го зголемува нивото на шеќер во крвта.

Белиот леб има особено висок гликемиски индекс (ГИ), кој всушност делува како показател за тоа колку брзо производот може да ја подигне гликозата во крвта.

Ако мислите дека лебот од интегрално брашно може да се комбинира со џем, тогаш повторно грешите. Причината е иста, имено таквата комбинација повторно доведува до зголемување на шеќерот во крвта.

Денес е докажано дека ненадејните промени во нивото на гликоза во крвта доведуваат до голем број здравствени проблеми, вклучувајќи многу сериозно оштетување на панкреасот.

Од друга страна, тоа е причина за остри флуктуации на енергијата, кои исто така не се воопшто корисни за организмот. Многу е подобра идејата да се комбинира парче леб со путер затоа што се покажа дека ја намалува брзината со која гликозата доспева во крвта на човекот.

Салата без маснотии

Тешко дека веднаш можете да се сетите на причината зошто ова е опасно за вашето здравје. Вистината лежи во фактот дека кога не додавате масло или маслиново масло во салатата и ја зачинувате само со лимон или други преливи, тоа ја спречува апсорпцијата на повеќето хранливи состојки.

Уште една студија неодамна била објавена во Американското списание за клиничка исхрана „American Journal of Clinical Nutrition“. Таа докажува дека корисните каротеноиди не можат да се варат без додавање маснотии во салатата. Се разбира, ова е далеку од тоа дека е тоа единствениот прехранбен производ чии корисни состојки не можат целосно да се апсорбираат без масло или маслиново масло.

Затоа е добра идејата да додадете малку маснотии во салатата. Ако сте на диета, тогаш салатата можете да ја зачините со 1-2 лажици маслиново масло.

Чај со млеко

Без разлика дали сакате црн или зелен чај, и двата се преполни со толку многу здрави антиоксиданти. Тие пак играат клучна улога во намалувањето на воспалителните процеси. Во споредба со овие два вида, зелениот е многу покорисен за организмот бидејќи содржи помалку кофеин од црниот.

Покрај тоа, тој е заситен со многу здрави состојки, кои телото можеби нема да ги апсорбира совршено ако додадете млеко во чајот.

Ова се должи на фактот дека со додавање на овој производ, неговите протеини се врзуваат за толку корисните антиоксиданти и тие не се апсорбираат.

Фото: Pixabay