9 причини зошто не треба да пиете флаширана вода

Пиењето вода во шишиња речиси стана начин на живот за многу луѓе во светот. Еве зошто според некои американски истражувања ова не е добро ниту за здравјето, ниту за природата

0
3248

Водата за пиење во шишиња е нешто за што сме сите виновни, но многумина од нас дури и не знаат дека е тоа нешто поради кое на прво место треба да се чувствуваат виновни.

Пиењето вода во шишиња речиси стана начин на живот за многу луѓе во светот.

Луѓето се често скептични кога станува збор за пиењето вода од чешма и мислат дека таа вода не е толку безбедна како што е водата за пиење во шишиња. Некои луѓе одбиваат да пијат вода од чешма едноставно затоа што не им се допаѓа вкусот.

Непријатноста поради водата од чешма, всушност, нема многу основа. Сепак, понекогаш изгледот на шишето со ладна вода е премногу примамлив.

Од друга страна, има многу причини за да му се спротивставиме на искушението. Има еден тон навистина добри причини што би требало да ги разгледате за да престанете со пиење на флаширана вода.

1. Пластичните шишиња содржат хемикалии
Веројатно сте забележале дека пластичните шишиња за вода стануваат помеки откако ќе останат на сонце. Пластиката може целосно да се стопи ако има доволно топлина.
Освен тоа, во флашираната вода понекогаш може да се вкуси и малку пластика, и тоа не е само случајност.
Според НПР (американското национално јавно радио), хемикалиите во пластичните производи можат да истечат и да ја контаминираат содржината во амбалажата.
Најголемиот виновник за ова е БПА, индустриска хемикалија во пластиката која делува како хормон и може да влијае на развојот на мозокот кај бебињата.

Дури и пластиката, која е обележана како производ без БПА, честопати е позитивна за други опасни соединенија.

2. Многу од флашираната вода секако доаѓа од славина

Рекламите за флаширана вода нè наведуваат да веруваме дека таа вода доаѓа од небесни извори со сите видови на здрави својства.
Реалноста, сепак, е поинаква. Според Today, 25% од флашираната вода што се продава е всушност обична вода од чешма.
Зборовите како „прочистена“ или „вода за пиење“ нè наведуваат да веруваме дека флашираната вода е полнета во оаза, но всушност тоа е код за чешма. За ова се виновни многу од најпопуларните и најмалку скапи брендови.

3. Флашираната вода всушност може да биде помалку безбедна отколку обичната вода

Водата од славина треба да ги исполнува сите стандарди, но кога станува збор за флаширана вода не мора да се придржувате на истите регулативи.

Недостатокот од надзор на флаширана вода, всушност, може да ја направи помалку безбедна и со поголема веројатност да содржи штетни материи од водата од чешма.
Во реалноста, флашираната вода има репутација дека е „чиста“, но тоа е само илузија. Практично, немате увид колку добро се третира оваа вода.

4. Нема докажани придобивки од флашираната вода 

Многу луѓе изгледаат загрижени за квалитетот на водата од чешма и се одлучуваат за флаширана вода.
Сепак, ова мислење дека водата од шишиња е поздрава е сосема погрешно.
Според извештаите на NDRC (Natural Resources Defense Council ) од четиригодишен преглед на безбедноста на оваа вода не се најдени докази за тоа дека флашираната вода е на кој било начин супериорна во однос на обичната.
Со други зборови, апсолутно нема корист од купувањето на шише со вода.

5. Производството на шишиња ја уништува околината

Настрана водата, шишињата се уште претставуваат проблем за нас и за животната средина во која живееме.
Големата побарувачка за шишиња за вода значи дека ние користиме повеќе од 17 милиони барели нафта на годишно ниво, според Пацифичкиот институт.
Тоа е цела низа од необновливи ресурси што се користат непотребно. Може ли навистина да си дозволиме да ги истуриме нашите бензински ресурси во правење куп пластични шишиња?

6. Депониите се полни со шишиња за вода

Производството на шишиња со вода е само почеток на процесот со кој ја загадуваме нашата планета.
Се проценува дека има над 2 милиони тони ПЕТ пластични шишиња со вода што се прелеваат од американските депонии.
За среќа, ПЕТ шишињата може да се рециклираат, но само едно од пет шишиња завршува во кантите за рециклирање на пластика. Остатокот само зазема простор и ја контаминира нашата скапоцена планета. Потребни се неверојатни 450 години за да се распадне пластично шише.

7. Флашираната вода е скапа

Водата од чешма не е технички бесплатна, но е многу подостапна во споредба со скапите материјали за шишиња.
Имено, вие секако мора да ја платите сметката за вода секој месец, без разлика дали пиете од таа вода или не.
Ако пиете вода од чешма, тоа ви чини само мал дел од сметката за вода. Флашираната вода чини многу повеќе.

8. Производството на шишиња со вода се троши многу вода

Како и речиси сè во светот, пластиката има потреба од многу вода за да се произведе.
Звучи малку контрапродуктивно, но потребно е многу вода за да се направат шишиња за вода. Всушност, потребно е многу повеќе од количината што ја собира во едно шише.
НПР проценува дека се потребни шест до седум шишиња вода за да се направи едно шише.

9. Водата од чешма е безбедна

Водата од водовод поминува низ многу тестови пред да може да излезе од нашите славини.
Некои градови дури бараат и вода да се тестира до 100 пати месечно. Сепак, овој текст се однесува на Америка.