Циметот не е само зачин за храната, туку и за градината

Овој убав, миризлив, но и лековит зачин им дава навистина посебен вкус на јадењата во кој го употребуваме, но дали знаевте дека е тој добар и за вашата градина?

0
587

Веројатно нема нешто што не ви се допаѓа ако во себе содржи цимет. Овој прекрасен зачин го знаеме сите и го употребуваме во најразлични рецепти, а познати се и неговите лековити својства, но малкумина знаат дека можете да го користите и во својата градина.

Кога ќе решите да се занимавате со градинарство имате можност да одите и да купите најразлични фенси производи за борба против разни болести на растенијата.

Но, она што е добро кога станува збор за циметот е тоа што е евтин и можете да го купите во секој супермаркет. Не може да биде полесно! Значи, дали сте љубопитни за тоа што може овој зачин да направи за вашата градина?

Ги одбива мравките: Дали имате мравки во вашата градина и дали сакате да се ослободите од нив? Поросете извесна количина цимет на местото на кое се собираат најмногу мравки. Овој зачин во прав може да предизвика мравките да се задушат кога ќе го вдишат. Плус тоа, мирисот им оневозможува да го чувствуваат мирисаат на било која храна. И згора на сѐ – не е штетен за децата или животните.

Ги убива габите: Габите немаат шанса ако попрскате од овој зачин на почвата во вашата градина. Циметот ќе се бори против габите кои се сѐ уште близу до земјата. Тоа е затоа што зачинот има антифунгални својства што ќе го спречи растењето на печурките.

Ги штити семињата од болести: Искусните градинари ќе знаат дека одгледувањето на нови растенија од семиња не оди секогаш по планот. За среќа, циметот може да ви помогне. Како што споменавме, има антифунгални својства. Ова им помага на садниците да продолжат да растат без да се разболат!

Ги одбива комарците од вашата градина: Поросете од циметот околу вашите растенија и ќе видите дека комарците ќе престанат да им се приближуваат. Комарците, но и другите инсекти, го мразат овој зачин. Неговата арома е премногу силна за нив и ги држи подалеку од вашата градина.

Ги лекува болните растенија: Дали сте биле малку несмасни и сте оштетиле некоја од вашите билки? Дали има солза во некој лист или во дршката? Можете да го забрзате процесот на лекување со нанесување на малку цимет на растението.

Ги прави розите поцврсти: Дали сте исекле некои свежи рози од вашата градина за да ги пресадите на друго место? Ставете ги во цимет пред да ги пресадите. Зачинот ќе делува како хормон за коренот.