Фински пити од месо

Крцкави и вкусни, лесно се прават и можат да ви бидат одлична замена за ручек

0
254

Состојки:

За кората:

2 шолји брашно

¾ лажичка сол

150 г путер

¾ шолја згмечен варен компир

5 лажици вода

За филот:

2 шолји пропржени мелено месо

4 лажици путер

2 главици црвен кромид (ситно исечкан)

½ шолја кисела павлака

Сол, црн пипер

1 јајце

Приготвување:

Во голем сад измешајте брашно и сол и додадете го путерот исечкан на коцки. Соединете го тестото за да добиете ситни трошки. Додадете го згмечениот компир и една по една лажица вода па замесете тесто. Обликувајте топка и завиткајте ја во фолија и оставете ја во фрижидер на два часа.

Вклучете ја рерната на 200 C, а две поголеми тепсии подмачкајте и прекријте ги со мрсна хартија.

Испржете го месото и исцедете го вишокот на маснотии. Во посебна тава, растопете го путерот, додадете црвен кромид и динстајте додека не омекне. Помешајте го со месото, додадете ја павлаката и зачинете.

Извадете го тестото и поделете го на 4 еднакви делови. Секое од нив расукајте го во круг и ставете во подготвените тепсии. На секој круг ставете ¼ од филот па свиткајте ги краевите навнатре. Секоја пита премачкајте ја со изматено јајце и печете околу 25-30 минути. Послужете топло со сос од рен или со сенф.