Истражување: Јадењето чоколадо и пиењето црвено вино може да го спречат стареењето

Уживајте секојдневно во чаша црвено вино и во вкусот на темното чоколадо и ќе ги почувствувате сите позитивни здравствени ефекти од ресвератролот!

0
720

Бројните придобивки од црвеното вино и темното чоколадо се верува дека се резултат од присуството на природната хемикалија наречена ресвератрол.

Ресвератролот е полифеничен биофлавоноиден антиоксиданс произведен од одредени растенија и се наоѓа во храна и пијалоци и е класифициран како фитоестроген поради неговата способност за интеракција со естрогенските рецептори на позитивен начин.

Истражувањата покажуваат дека најпознатиот извор на ресвератрол е црвеното вино, а природни богати извори на ресвератрол се кожата на црвеното грозје, црвеното вино, сировото какао и бобинки, како што се боровинките.

Сепак, истражувањата објавени во списанието BMC Cell Biology укажуваат дека хемикалиите слични на ресвератролот можат да се користат за обновување на старите клетки.

Истражувачите беа предводени од Лорна Харис, професор по молекуларна генетика на Универзитетот во Ексетер, а прв автор на трудот е д-р Ева Латор, истражувачки соработник на универзитетот.

Оваа студија беше заснована на наодите направени претходно на Универзитетот, кои покажаа дека т.н. спојувачки фактори, кои се протеински типови, стануваат неактивни додека старееме.

Истражувачите ги реактивираа овие фактори со додавање на „resveralogues“, или хемикалии слични на ресвератрол, на остарените човечки клетки. Не само што се појавиле помлади, туку старите клетки почнале повторно да се делат.

„Кога видов некои од клетките во садот за култивирање, не можев да поверувам, овие стари клетки изгледаа како млади, како магија, неколку пати ги повторував експериментите и во секој случај, клетките беа подмладени. Многу сум возбуден од импликациите и од потенцијалот на ова истражување.

Според истражувањето објавено од страна на Одделот за фармакологија на Универзитетот во Севилја во Шпанија:

„Една од највпечатливите биолошки активности на ресвератролот, која беше истражена во текот на последните години, е неговиот потенцијал во однос на ракот. Имено, неодамна се покажа дека го блокира повеќестепениот процес на канцерогенеза во различни фази: иницијација, промоција и прогресија “.

Според научниците, ресвератролот е особено уникатен бидејќи неговите антиоксиданти можат да ја преминат крвно-мозочната бариера за да го заштитат мозокот и нервниот систем, за разлика од другите антиоксиданти.

Неодамнешните студии направени од страна на истражувачите во Истражувачкиот центар за нутриционизам, на Универзитетот Нортамбрија во Велика Британија покажаа дека ресвератролот значително го зголемил протокот на крв во мозокот, што укажува на неговата значителна корист за здравата функција на мозокот и невропротективните ефекти.

Ова значи дека неговото консумирање може да ја зголеми заштитата од когнитивни / ментални проблеми, вклучувајќи ги и Алцхајмеровата болест, деменцијата и други.

Ресвератролот, исто така, се поврзува со превенцијата на прекумерна тежина, дијабетес и предијабетес, подобрена енергија и издржливост, здраво варење и многу други здравствени придобивки.

Затоа уживајте во секојдневната чаша црвено вино и вкусниот вкус на темното чоколадо и ќе ги почувствувате сите позитивни ефекти на ресвератролот!

Фото: rawpixel.com from Pexels