Каде се чуваат залихи храна во случај на светска катастрофа?

Оваа збирка содржи дури 865.000 примероци семе.

0
742

The Doomsday Seed VaultThis is where the seeds of the world are kept in case of a global catastrophe.

Posted by AJ+ on Tuesday, 15 March 2016

На норвешкиот остров Спитсберген во бункери во планина се складирани сите видови семиња на растенија со цел да се зачуваат во случај на светска катастрофа.

Оваа збирка содржи дури 865.000 примероци семе. Местото е градено за да може успешно да се спротистави на сите катастрофи. Проектот го финансира Норвешка.

Погледнете го видеото и ѕирнете во складот каде се чуваат семињата за иднината. Тука има примероци од растенија од Индија, Бразил, Мексико, па дури и од Северна Кореја.

Основан е во 2008 година и само неколкумина имаат пристап до него.