Како да одгледувате домашен ѓумбир?

0
515

Ѓумбирот е еден од најздравите производи што се користат за готвење па освен што го поодбруваат и го збогатуваат вкусот на храната, ви носат и голем број здравствени придобивки. Е употребува за лекување на настинка, а се користи и за смирување на гадењето за време на бременоста и воопшто, во ситуации поврзани со чувство на гадење. Има антивоспалителни својства, а одличен и за сите кои имаат болки во мускулите и во зглобовите. Исто така, ефикасен е и за намалување на менструалните болки, речиси исто како и ибупрофенот.

Најчесто, ѓумбирот се користи за лекување на стомачни проблеми. Ја забрзува работата на желудникот и е корисен за луѓе кои се соочуваат со непријатност после јадењето. Ѓумбирот е совршен и за луѓе кои имаат проблем со варењето.

Нкусо, со толку многу здравствени придобивки, ѓумбирот е супер зачин што дефинитивно ќе сакате да го консумирате секојдневно. За среќа, постојат многу начини за ова. Најчесто, ѓумбир се користи за лекување прашања стомакот. Го забрзува празнење на желудникот, кое се корисни за луѓе кои се соочуваат непријатност после јадење. Ѓумбирот е совршен за луѓето кои страдаат од варење.

Со толку многу здравствени придобивки, ѓумбир е супер зачин што дефинитивно ќе сакате да се консумираат секојдневно. За среќа, постојат многу начини можете да го додадете. Тој е совршен за подготовка на чај, како и за готвење. Добрата вест е дека можете лесно да го посадите и во затворен простор и секојдневно да го консумирате свеж.

Најпрвин ви треба корен, одвод за обилно натопување на земјата во која ќе го боцнете, како и широк и плиток сад, со оглед на тоа што ѓумбирот расте хоризонтално.

Следете ги овие 5 едноставни чекори:

Потопете го коренот од ѓумбир во вода во текот на ноќта.

Ставете во садот земја и боцнете го внатре вашиот корен од ѓумбир па покријте го со околу 5 цм земја.

Ставете му вода.

Ставете го садот во разумно топла просторија во која нема да го фаќа сонце.

Одржувајте ја влажноста со помош на вода од шише со спреј.

Ѓумбирот расте бавно, па процесот ќе потрае неколку недели.

Во секој случај, многу е лесно а ќе можете бескрајнo да се снабдувате со свеж ѓумбир! Имено, кога ќе пресечете малку за употреба, остатокот од коренот продолжува да расте!