Како да употребите артичока?

Само исечете ги врвовите и искорнете ги надворешните листови, ако ги има, и артичоките се спремни!

0
2096

Големите артичоки обично имаат потешки листови со месна база и се највкусни кога се полнети или печени. Тие го имаат најголемото срце!

Само исечете ги врвовите и искорнете ги надворешните листови, ако ги има, и артичоките се спремни! Средните артичоки имаат мали, нежни срца и се идеални за динстање или варење.

Артичоките имаат антиоксиданси со кои можете да се борите против ракот. Не ги мешајте артичоките со вино, има лош вкус!

Исечете ги горните листови на една средна артичока и исечете ја на два дела по должината. Извадете ја артичоката, варете ја, а потоа печете ја на скара. Ставете малку лимон одозгора!

Земете домати и направете оригинални брускети од артичока. За Вашата фамилија направете пица со артичока и спанаќ. Употребете француски леб! Збогатете го вашиот туна седнвич со спанаќ и артичока!

Слободно комбинирајте ја артичоката со месо: телешко или пилешко. Карпачо од Артичока: мали маринирани артичоки за Ваше задоволство!

Од артичоките може да се направи супа, се мешаат со морска храна, а многумина ги користат како предјадење. Одлични се со лук, песто и лешници. Измиксирајте ги заедно со домат за да направите одличен сос.