Како можат поранешните пушачи да ги обноват белите дробови?

Една судија открива дека консумирањето на домати и јаболка може да помогне да се поправат оштетените бели дробови кај поранешните пушачи

0
193

Една неодамнешна студија покажа дека поранешните пушачи кои јаделе овошје, особено домати и јаболки, имале побавен природен пад во функцијата на белите дробови од оние кои јаделе помалку од една порција на овошје на ден.

Исто така, студијата покажа дека одредени компоненти во овие плодови може да помогнат да се поправат штетите од пушењето, на белите дробови.
Оваа студија покажува дека диетата може да помогне во поправка на штетите на белите дробови кај луѓето кои престанале да пушат. Исто така сугерира дека исхраната богата со овошје може да го забави процесот на природно стареење на белите дробови, дури и ако никогаш не сте пушеле.

Повеќето бели дробови созреваат околу 25-годишна возраст, а после тоа, нашата функција на белите дробови постојано се намалува – сепак, оваа студија покажа дека редовното јадење овошје и зеленчук, како што се доматите и јаболките, може да помогне да се забави тој пад и да се бори против болестите поврзани со белите дробови, како што е COPD.

Се разбира сега не значи дека е доволно да јадете јаболко и да се преправате дека сè е во ред. Пушењето сè уште е поврзано со еден тон на проблеми што се отвораат како последица одболеста на белите дробови. Но, ако сте поранешен пушач, можеби вреди да додадете дополнителна порција или две овошје – а можеби и да јадете барем по едно јаболко на ден.

Фото: Pixabey