Како зелката, брокулите и кељот можат драстично да го намалат ризикот од рак на дебело црево

Претходните истражувања сугерираа дека консумирањето на овој зеленчук е здраво, но сега знаеме и зошто.

0
290

Не е тајна дека зелката, кељот и брокулата се суперхрани кога станува збор за здравјето на стомакот. Но, новото истражување конечно може да објасни како овој зеленчук е толку добар во подобрувањето на здравјето на стомакот и како го намалува ризикот од рак на дебелото црево.

Тим на научници од Институтот Френсис Крик во Лондон откриле дека хемикалиите против рак се всушност произведени од телото при варењето на  крцкави зеленчуци. Нивните наоди, објавени во списанието Immunity, беа резултат на внимателно проучување на ефектите на фитохемикалиите од зелен зеленчук врз дигестивните ткива на живи глувци и клеточни клетки кои се одгледуваат во лабораторија.

Како што можеби веќе знаете, внатрешната површина на цревата – која исто така е снабдена со нашиот цревен микробиом и игра улога во варењето – постојано се регенерира и санира во циклус кој трае подолго од пет дена. Добрата и бактериите можат да се направат во стомакот врз основа на она што го јадете, а целокупното здравје на цревата може да биде оштетено од храна и диети за кои се покажало дека предизвикуваат воспаление на цревата – овие храни би можеле да доведат до развој на рак.

Меѓутоа, хемикалиите што се наоѓаат во зелката и кељот, меѓу другото, се од витално значење за одржување на целосна здравствена состојба на стомакот: истражувачите забележале дека кога се јаде оваа храна, повисоките нивоа на фитохемичниот индол-3-карбинол или I3C се појавуваат во дигестивните трактати. Во долниот дел од дебелото црево, I3C може да помогне во поттикнувањето на подобра средина за развој на матични клетки, што помага да се регенерира површината на дебелото црево побрзо. Повеќе I3C, исто така, може да им помогне на имуните клетки кои го спречуваат широко распространетото воспаление во цревата, објави ББС Вести.

Новата студија вклучуваше докази дека диетите со висока вредност во I3C помогнаа да се заштитат глувците од развој на рак на цревата – дури и оние кои биле изложени на висок ризик за развој на болеста.

Професорот Тим Ки, претставник за непрофитни добротворни истражувања за ракот во Велика Британија, изјави дека овие нови случувања се докази дека домашните готвачи треба да ја зголемат потрошувачката на зеленчук – особено ако се борат со лошото здравје.

„Оваа студија кај глувците сугерира дека не само влакната содржани во зеленчукот како брокули и зелка се тоа што помага во намалување на ризикот од рак на дебелото црево, но исто така и молекулите кои се наоѓаат во овие зеленчуци”, изјави Ки за BBC News. „Понатамошните истражувања ќе помогнат да се открие дали молекулите во овие зеленчуци имаат ист ефект кај луѓето, но во меѓувреме веќе постојат многу добри причини да се јаде повеќе зеленчук”.

Фото: Pixabey