Киш со зеленчук, јајца и сланина

0
302

Состојки:

За тестото:

225 г брашно

Прстофат сол

125 г ладен путер

1 лажица ладна вода (по потреба)

1 јајце

За филот:

1 пакување замрзнат зеленчук

4 јајца

Сирење и сланина по желба

Приготвување:

Прво направете го тестото такашто ќе го ставите во еден сад брашното, па ќе ги додадете ладниот путер исечен на парченца, малку сол и изматено јајце и сѐ соединете. По потреба додадете лажица вода и замесете тесто.

Завиткајте го тетсото во проѕирна фолија и ставете го во фрижидер најмалку на половина час. Потоа извадете го и развлечете го во големина на калапот подмачкан со малку путер и поросен со брашно па притиснете го во калапот и ставете го во фрижидер уште пола час.

Измешајте ги јајцата со малку сирење и сланина исечкана на коцки па додадете го зеленчукот и прелијте се врз подготвеното тесто.

Печете околу 45 минути на 200 степени.