Колку знаете за здравата исхрана?

0
415

Организацијата за исхрана и земјоделство на ООН (англ. Food and Agriculture Organization of the United Nations) или скратено ФАО е основана во 1945 година како организација на ОН за борба против гладот. Целта на ФАО е да биде извор на информации и знаење за производството на храна и за исхраната. ФАО помага на посиромашните земји да го модернизираат земјоделството, шумарството и рибарството и да обезбедат здрава исхрана за сите.

ФАО ги поддржува земјите во развојот, ревизијата и спроведувањето на нивните упатства за исхрана. Служејќи како основа за политиките за исхрана и образовните програми, упатствата за исхрана им помагаат на луѓето да постигнат здрави навики за јадење и начин на живот.

Веб-страницата на ФАО содржи најсеопфатна компилација на упатства за исхраната низ целиот свет.

Диетите варираат од место до место врз основа на достапностa на храната, навиките во исхраната и културата. Сепак, кога станува збор за храна, има многу нешта што ги знаеме за тоа што е, а што не е добро за нас и ова е точно, без оглед каде живееме.

Меѓутоа, општествените промени ги прават овие избори покомплицирани. Додека голем број земји сѐ уште се занимаваат со недостаток од храна, сѐ повеќе и повеќе луѓе ширум светот јадат енергетски густа, високо-масна, високо-шеќерна и висока солена храна. Урбанизацијата, сѐ повеќе седечкиот начин на работа и менувањето на начините на транспорт ги намалуваат нивоата на физичка активност на луѓето, создавајќи кај целата популација ризик од дебелина, прекумерна тежина и слични болести.

Дебелината во светот речиси тројно се зголемила од 1975. година, а со тоа се зголемиле и проблемите поврзани со здравјето, како што се дијабетес, срцеви заболувања и одредени видови на рак. Овој тренд не е ограничен само на земјите со високи примања. Всушност, во земјите со низок и среден приход, бројот на дебели луѓе е во пораст со уште поголема стапка. Во исто време, во многу случаи, земјите со ниски и средни приходи, исто така, мора да се справат со високи стапки на заостанувања, губење и дефицити на микронутриенти.

Во време кога се зголемува дебелината, упатствата за исхраната се многу поважни. Врз основа на најновите достапни докази, упатствата се препораки на земјата за нејзиното население за подобро да се храни и да биде поздраво.

Веб-страницата на ФАО содржи најсеопфатна компилација на упатства за исхраната низ целиот свет. Повеќе од 100 земји имаат развиено упатства за исхраната кои се прилагодени на локалната ситуација и населението.

Иако упатствата за храна може да се разликуваат, има и многу заеднички совети.

7 навики за јадење за кои знаеме дека се добри за нас:

  1. Јадете многу зеленчук и овошје – Некои земји се многу специфични за бројот на порции овошје и зеленчук што треба да ги консумираат секојдневно, на пример, Грција вели шест, Костарика и Исланд велат пет. Канада ги одредува боите на зеленчукот за консумирање (еден темно зелен и еден портокалов зеленчук дневно). Големините за сервирање може да се разликуваат од земја до земја; сепак, сите упатства препорачуваат да се јаде многу свеж зеленчук и овошје на дневна основа.
  2. Следете го внесот на маснотии – Повеќето упатства го споменуваат намалувањето на цврстите, заситени масти и даваат препораки за замена на животинските масти со растителни масла. Во Грција се препорачува маслиново масло, во Виетнам масло од сусам или кикирики – што ја покажува важноста на достапноста и културните преференции во упатствата на секоја земја.
  3. Намалете ги храната и пијалоците со шеќер – Општо е договорено дека преработениот шеќер е штетен за нашето здравје. Упатствата во секоја земја препорачуваат да се одржи диета со мало количество шеќер и да се избере овошје пред преработените слатки или зашеќерените пијалаци за да се задоволи желбата за слатко.
  4. Намалување на натриум / сол – Нигерија споменува намалување на употребата на бујон коцките; Малта специфицира ограничување на готовите производи со висока содржина на натриум. Колумбија, од друга страна, сугерира ограничување на преработеното месо, конзервираната храна и спакуваните производи кои обично имаат висока содржина на сол. Во сите земји, општиот договор е дека диетите со помалку сол се подобри за вас.
  5. Редовно пијте вода. Упатствата препорачуваат дека водата е најдобра за гаснење на жедта. Се разбира, секогаш треба да бидеме сигурни дека водата е безбедна за пиење.
  6. Ако пиете алкохол, правете го тоа умерено – ако одлучите да пиете алкохол, без разлика дали е тоа пиво, вино или ракија, општ консензус е дека тоа треба да се прави со умереност.
  7. Имајте физичка активност и таа нека биде дел од вашиот ден, секој ден – за луѓето кои имаат работа со седење или едноставно таков начин на живот, општата препорака е вежбање 30 минути дневно. Меѓутоа, упатствата велат дека за лицата со работни места кои бараат тежок физички труд, дополнителната вежба не е од големо значење.

Различните упатства нудат други добри совети за здравата исхрана: уживајте во вашата храна (Романија), јадете со вашето семејство (Венецуела), одржувајте го традиционалниот начин на исхрана (Бенин), штитете ја животната средина (Катар), споделувајте ги оброците (Костарика) и не претерувајте со оброците (Германија). Бразил предложи алтернативен начин на групирање на храната по нивоата на процесуирање и препорачува избегнување на ултра-преработена храна. Некои од овие упатства, исто така, нагласуваат дека треба да ги заштитиме нашите природни ресурси и биолошката разновидност на природата, истовремено обезбедувајќи безбедна и здрава храна за сите луѓе.

ФАО ги поддржува земјите во развојот, ревизијата и спроведувањето на нивните упатства за исхраната. Служат како основа за политики за исхрана и образовни програми, насоките за исхраната им помагаат на луѓето да постигнат здрави навики за јадење и начин на живот. Проверете ги препораките во упатствата за исхраната во вашата земја!