Напиток кој го намалува ризикот од срцев удар

Најновите истражувања откриле некои многу интересни работи за овој омилен напиток

0
922

Секојдневната консумација на какао ја намалува крутоста на артериите кај жените во постменопауза и ризикот од срцев удар, е заклучок на најновото јапонско истражување.

Во истражувањето кое траело три месеци учествувале 26 жени во постменопауза. Резултатите покажале дека испитаничките имале значително намалување на зачестеноста на валунзите, што значи дека дошло до намалување на крутоста на артериите на средишното и периферното подрачје.

Се покажало дека количината на какао напитокот е далеку поважна од зачестеноста на неговата консумација.