Науката вели дека јадењето чоколадо секој ден е добро за вашиот мозок

Заборавете на она дека едно јаболко на ден ќе ве држи подалеку од лекар. Ако навистина сакате да ги задржите лекарите подалеку од вас, обидете се со парче чоколадо.

0
220

Според ново истражување на Универзитетот во Аквила, Италија, секојдневните закуски со вкус на какао можат да помогнат вашиот мозок да се заштити од когнитивно опаѓање.

Заборавете на она дека едно јаболко на ден ќе ве држи подалеку од лекар. Ако навистина сакате да ги задржите лекарите подалеку од вас, обидете се со парче чоколадо.

Како што се истакнува од Science Daily, спакувано со антиоксиданти и железо, темното чоколадо веќе е познато како паметен избор за десерт. Нејзините потенцијални моќи за поттикнување на моќта на мозокот само го засладуваат договорот. Јадењето по малку чоколадо секој ден помага да се подобри вниманието, брзината на обработување на информациите, меморијата и вербалната флуентност.

„Редовното внесување на какао и чоколадо навистина може да обезбеди позитивни ефекти врз когнитивните функции со текот на времето“, рекоа авторите на истражувањето Валентина Соци и Микеле Ферара. Нивната анализа објавена во „Границите во исхраната“ откри дека постарите лица со ризик од пад на меморијата добиле најголеми придобивки од јадењето чоколадо. Редовното избирање на ова лекување може да помогне да се подобрат процесите на витално размислување со текот на времето.

Исто така, брзата закуска може да обезбеди и некои краткорочни предности. Јадењето какао, исто така, им помага на младите и здрави возрасни лица речиси веднаш да покажат подобри резултати на тешките когнитивни тестови, иако ефектот е посуптилен.

Моќните придобивки доаѓаат од какао-флавонолите, соединение познато по своите здравствени придобивки. Темното чоколадо има повеќе флаваноли од млечното, но исто така можете да ги најдете и во јаболката, крушите и грозјето, меѓу другите видови храна.

Специјалниот тип на флавоноиди го поддржува здравиот кардиоваскуларен систем и може да го зголеми протокот на крв во дел од мозокот, особено погоден од стареењето, велат Соци и Ферара. За тоа е потребно малку темно чоколадо секој ден, но предупредуваат да не се јаде премногу, особено ако во него има шеќер и други адитиви.

За среќа, изборот на чоколадо, исто така, може да ги отфрли желбите за други десерти подоцна, вели Џеклин Лондон, нутриционист-директор на Good Housekeeping Institute. Институтот за добро домаќинство. „Земањето околу 30 г чоколадо дневно, или околу 150 до 200 калории, има голем број на различни придобивки”, вели таа. “Додека ниедна храна не е чудотворна, јас сум голем поборник за секојдневно да се лекувам себеси со чоколадо”.

„Јас сум голем поборник за секојдневен третман со чоколадо“.

Сепак, веројатно не треба целосно да се откажувате од јаболка, но додавајќи малку темно чоколадо во миксот нема да штети. Не мора да ви кажуваме двапати, нели?

Фото: Pixabey