Појадок тежок 11 карати злато

Денеска за појадок имав мешунка рогач во која имаше 11 семки. Знаете дека во античко време семките од рогач служеле како единица мерка за мерење на злато? Патем, од кога не сте изгрицкале мешунка рогач?

0
576

Рогачот се користи во исхраната на луѓето повеќе од 4 илјади години. Најверојатно токму рогачот бил храната од библиските времиња и се смета дека со него се хранел Иван Крстител, па оттаму потекнува и германскиот назив за рогачот – Johannisbrot, што во превод значи лебот на Иван.

Во античко време пак, семките од рогач служеле како единица мерка за мерење на злато. Имено, семките од рогач, без оглед на големината и условите на чување, секогаш имаат еднаква маса од 0,18 грама. Една семка = 1 карат (зрно рогач, грч. = кератион). Овој назив се употребува и денеска за 0,18 грама злато.

Оттука, мојот денешен појадок тежеше 11 карати злато бидејќи во мешунката што ја изгрицкав имаше точно 11 семки. А половина килограм лански рогач (годинешниот сѐ уште не е зрел) на пазарот во Стари Град на Хвар чини 15 куни. Тоа се околу 2 евра, ама има едно купче суви мешунки со фантастичен вкус.

Освен тоа, подобро е да грицкате рогач, отколку чоколадо, бидејќи вкусот на рогачот најмногу се поистоветува со вкусот на чоколадото.

А рогачот ќе ви го снижи холестеролот, ќе ве заштити од токсини,, ќе ви помогне да го зајакнете имунитетот и да ги спречи алергиите, богат е јагленохидрати, рибофлавин, калиум и калциум.

Сепак, и покрај сите благодети, рогачот е неправедно запоставен, иако не само што го има на јадранските острови, туку го има и во градскиот парк во Скопје. Веројатно сте имале можност некогаш да наидете на тие прекрасни стебла чии зрели мешунки ѕвечкаат и паѓаат на толото, а речиси никој не ги собира. За среќа, има и добри примери, па еве тука, на Хвар, тие дури и се продаваат на пазарите како суво златок. Од нив локалните жители прават и ракија „рогачуша“, но има и такви кои ги мелат сувите плодови и произведуваат брашно од рогач кое потоа може да се употреби за изработка на колачи, кекси, леб, топли напитоци, компоти, намази, салати,…

Многумина го користат во колачите наместо какао во прав, а поради слаткоста, и како замена за дел од количината шеќер предвидена за рецептот: Ако некогаш наидете на стебло рогач, не го заобиколувајте, наберете си барем неколку од овие вредни здрави мешунки и ако ништо друго, грицкајте ги наместо вообичаените кекси или чоколади.