Рижото со шафран и со брокули

0
711

Состојки:

3 шолји зеленчукова супа
4 шолји брокули
¼ лажичка шафран
1 лажица маслиново масло
1 страк праз
¾ шолја ориз арборио

Приготвување:
1. Ставете ја супата да зоврие. Додадете ги брокулите и варете 2-3 минути. Потоа извадете ги.

2. Измешајте 1/8 лажичка во жешка супа, додадете го празот и пржете 3-5 минути или додека омекне. Додадете го оризот и пржете уште 3-5 минути.

3. Сипете 1 шолја супа и намалете го огнот. Варете го огнот додека повеќето од течноста се впие. Продолжете да додавате по половина шолја супа, мешајќи и додавајќи, околу 10 минути. Додадете го шафранот.

4. Тргнете го од огнот и додадете ги брокулите. Покријте го рижотото и нека отстои 2-3 минути. Наросете сол и пипер, по желба.