Следното вино што ќе го пиете може да биде направено од отпадот од храна

Истражувачи од Сингапур пронајдоа начин да ја претворат сурутката од тофу, течен отпаден производ генериран од процесот на производство на тофу, во алкохолен пијалок.

0
418

За многу луѓе, уживањето во чаша убаво вино на крајот од еден долг ден или со вкусен оброк е едно од малите задоволства во животот.

И за сите оние љубители на вино кои „размислуваат зелено“, овој нов пијалок може да биде само совршен.

Истражувачите на Националниот универзитет во Сингапур пронајдоа начин да ја претворат сурутката од тофу, течен отпаден производ генериран од процесот на производство на тофу, во алкохолен пијалок.

Тие го именувале овој уникатен пијалок Сачи (咲 智), јапонско име кое значи расцут на цвеќиња и мудрост.

Исто како што винарите прават со грозје, тие користеле квасец за да ферментираат тофу сурутка и да ја претворат во вкусен алкохолен производ без додавање на вештачки ароми.

Доколку сте сите возбудени за Сачи, сепак ќе треба да бидете трпеливи, бидејќи нема збор за тоа кога пијалокот ќе стане достапен.

Процесот на правење на Сачи трае многу време и складирањето на пијалокот бара значителни ресурси, па можеби (сепак) нема да биде изводливо да се произведува во големи количини.

Тимот во моментов работи на фино подесување на вкусот на пијалакот за да вклучи повеќе овошни и цветни ноти, па дури и успеа да најде процедура за „no-waste“ за да направи соја вино, што значи дека сите ресурси се целосно искористени и нема отпад во процесот на производство.

Еве го првиот 100 проценти одржлив пијалок.