Топ протеински извори за вегетаријанци

Овие вегетаријански протеински извори ќе ви помогнат да ги добиете потребните протеини доколку сте вегетаријанец или само се обидувате да јадете помалку месо.

0
440

Ако од некоја причина не јадете месо, сакате да го намалите или веќе долго сте вегетаријанци, еве листа од вегетаријански протеински извори кои ќе ви помогнат да ги добиете потребните протеини.

1. Кисело млеко
23 г. протеини во една шолја

2. Леќа
4 г. протеини во ¼ шолја (варена)

3. Грав (наут, црн грав, итн)
4 г. протеини во ¼ шолја (варен)

4. Урда
14 г.протеини во ½ шолја

5. Семе од коноп
4 г. протени во 1 лажица

6. Чиа семе
3 г. протеини во 1 лажица

7. Боранија
5 г. протеини во ¼ (излупен)

8. Грашок
8 г. протеини во 1 шолја

9. Киноа
8 г. протеини во 1 шолја (сварена)

10. Путер од кикирики
3.5 г протеини во 1 лажица

11. Бадеми
3 г. протеини во ½ 14 г.

12. Јајца
6 г. протеини во 1 јајце