Ученик починал откако изел остатоци од тестенините од претходниот ден

Откако еден ден се вратило дома од училиште, момчето (идентификувано како AJ во видео на Јутјуб) ги загреало остатоците од тестенини кои останале во кујната, во неговата микробранова печка, ги изело, а потоа заминал да спортува. Само половина час подоцна, се вратило дома, жалејќи се на главоболка, абдоминална болка и гадење.

0
742

Најдобриот дел од подготвувањето и готвењето повеќе храна за некој настан или празник е тоа што имате доволно вкусни остатоци за следните неколку денови. Но, постои еден клучен чекор кога станува збор за јадењето остатоци кој никогаш не треба да го прескокнете: складирањето во фрижидер. Еден млад човек кој вечерал од остатоците од тестенините од претходниот ден, не го сторил тоа, и ова го чинело живот.

Случајот на 20-годишниот Белгијанец првично бил објавен во 2008. година во Journal of Clinical Microbiology. Меѓутоа, неодамна, јутјубер кој се појавува под името Др. Бернар објавил видео за случајот, ставајќи го назад во насловите и ширејќи ја приказната.

Откако еден ден се вратило дома од училиште, момчето (идентификувано како AJ во видео на Јутјуб) ги загреало остатоците од тестенини кои останале во кујната, во неговата микробранова печка, ги изело, а потоа заминал да спортува. Само половина час подоцна, се вратило дома, жалејќи се на главоболка, абдоминална болка и гадење.

Тоа повратило неколку пати, но претпоставувајќи дека има лош случај на труење со храна, отишло во кревет да се обиде да го преспие. Неговите родители го нашле неговото безживотно тело следното утро, кога не се разбудил за на училиште.

AJ имал труење со храна, но било многу посериозно од повеќето случаи. Аутопсијата покажала дека труењето е предизвикано од бактеријата наречена bacillus cereus.

Белгиската Национална референтна лабораторија за епидемии од прехранбени производи ги испитала примероците од тестенините и сосот од домати кои го земаа животот на инаку здравиот човек. Излегува дека имало доволно токсини од сите бактерии во остатоците што веројатно го предизвикал црниот дроб да пропадне, убивајќи го.

Не грижете се, тоа не значи дека никогаш повторно не можете да јадете остатоци од тестенини. Ако AJ ги ставел своите остатоци во фрижидер во рок од два часа откако првично биле зготвени, тој можеби ќе бил жив и денес. Кога чувате зготвена храна, ставајте ја во покриени, плитки контејнери и бидете сигурни дека температурата во вашиот фрижидер е доволно ниска.

Фото: Pixabey