Вест на денот: За појадок е најдобро да се јаде сладолед!

Јапонските научници потврдиле дека сладоледот за појадок ќе ве направи попаметни.

0
281

Истражувањето на јапонските научници потврдиле дека испитаниците кои за појадок јаделе сладолед имале многу подобри реакции, односно рефлекси и ги процесираат информациите многу поделотворно од оние кои немале ваков „ладен“ појадок.

Истражувањето е објавено на Универзитетот Kyorin, a го водел Јошико Кога, кој вели дека ваквиот појадок му дава на организмот поттик кој му е потребен наутро за да биде во најдобра ментална состојба, односно, за да го разбуди.

Тој открил дека слични резултати се добиваат и ако наутро се напиете една чаша ладна вода, но дека сладоледот сепак малку повеќе ги стимулира менталните способности.

Не ви требаат повеќе изговори за да го почнете денот со сладолед, дури и ако сте на диета.