Како прескокнувањето на појадокот влијае на вашето здравје

Фото: Pexels
156

Неодамнешното истражување покажало дека кај оние кои го прескокнале појадокот, нивото на лошиот холестерол се зголемило и се намалила телесната чувствителност на инсулин, хормон кој е вклучен во регулирањето на шеќерот во крвта. Намалената чувствителност на инсулин пак, е еден од факторите на ризик за развој на дијабетес тип 2.

Појадокот е најважниот оброк во денот кој ќе ви помогне да одржите подобро здравје. Прескокнувањето на појадокот е лошо за срцето, а веројатно и за линијата, покажа истражувањето спроведено неодамна на Универзитетот во Нотингем.

Во експериментот, кој траел еден месец, учествувале 10 здрави, витки жени. Кај оние кои го прескокнале појадокот, нивото на лошиот холестерол се зголемило и се намалила телесната чувствителност на инсулин, хормон кој е вклучен во регулирањето на шеќерот во крвта. Намалената чувствителност на инсулин е еден од факторите на ризик за развој на дијабетес тип 2. Покрај тоа, откриено е дека жените кои го прескокнуваат појадокот консумираат повеќе калории во просек, што сугерира дека прескокнувањето на појадокот ја зголемува веројатноста за зголемување на телесната тежина на долг рок. Затоа, ако сакате да бидете здрави и витки, никогаш не прескокнувајте појадок.

Овошјето најдобро е да се јаде на празен стомак, бидејќи тогаш витамините и минералите веднаш стигнуваат во крвотокот. Овошјето не мора да го јадете – можете и да го пиете. На пример, сокот од морков и јаболко совршено го чисти организмот и го зајакнува имунитетот. Многу житни снегулки се збогатени со витамини, а кога се јадат со млеко се одличен извор на калциум. Изберете снегулки направени од цели зрна, богати со влакна и оние кои не содржат многу шеќер и сол и послужете ги со млеко или јогурт. Ако сакате нешто поконкретно, одлучете се за пржена сланина со печурки и леб од цели зрна. Јајцата се исто така одличен избор за појадок. Наместо кафе, обидете се да пиете минерална вода, свеж овошен сок или зелен чај.

Последиците од прескокнување на појадокот

Познато е дека луѓето кои го прескокнуваат појадокот се поподложни на хипертензија, што доведува до затнување на артериите. Ова, пак, ги става на зголемен ризик од развој на хронични кардиоваскуларни здравствени состојби, вклучително и мозочен удар.

Жените кои имаат навика да го прескокнуваат појадокот се повеќе изложени на поголем ризик од развој на дијабетес тип 2 отколку жените кои појадуваат секој ден.

Според студиите за негативните ефекти од непојадувањето, луѓето кои го пропуштиле утринскиот оброк имале поголеми шанси да се здебелат.

Прескокнувањето на појадокот е поврзано со нарушувања на расположението кај возрасните. Луѓето кои не јадат наутро имаат поголема веројатност да бидат депресивни.

Прескокнувањето на појадокот го намалува снабдувањето со енергија на мозокот, што може да резултира со слаба концентрација. Според неодамнешните истражувања, работниците кои не појадувале биле повеќе склони кон несреќи.

Децата кои не појадувале на училиште биле почесто апатични, немирни или имале тешкотии да се сконцентрираат. Тие не можеле да се сетат на нови информации што неодамна ги слушнале, а нивните вештини за зборување биле исто така послаби.

Луѓето кои секое утро јадат појадок врз база на житарки се помалку депресивни и подобро се справуваат со стресот. Дури и кога се земаат предвид разликите во начинот на живот, докажано е дека постои јасна врска помеѓу појадокот и менталното здравје.

Прескокнувањето на појадокот може да придонесе за „метаболичко оштетување“, што потенцијално може да го зголеми ризикот од дебелина и дијабетес тип 2.