Дали сте слушнале за „јаболките на смртта“?

„Мислев дека се јаболка, па каснав и настана ужас“, вели докторката Никола Стрикленд чиј одмор на островот Тобаго се претворил во вистински кошмар. Ова дрво е толку опасно што влезе во Гинисовата книга на рекорди
Повеќе...

Одејќи по тенки линии, на крајот завршувате во нечија кујна

Во рамки на проектот „Ајде да зборуваме за менталното здравје“ изминатиов месец се одржуваа повеќе активности, меѓу кои и мултимедијалниот перформанс „Одејќи по тенките линии“. Ние, од „Арт кујна“ бевме таму и го пренесуваме она што…
Повеќе...

Оваа зачинска билка помага во намалување на високиот холестерол

Диететичарите го издвоија ова растение како најдобро за употреба во исхраната на луѓето кои имаат проблеми со висок холестерол. Како причина го истакнуваат тоа што рузмаринот е богат со антиоксиданти.
Повеќе...

Салото е ризница на витамин Д, а има и други предности: Враќањето на старомодните начини на готвење…

Свинската маст содржи холестерол, но таканаречениот добар (HDL) холестерол. Има и висока содржина на витамини Д, Б и бројни минерали. Поточно, по содржина на витамин Д, свинската маст се става веднаш по рибиното масло. Иако свинската маст е…
Повеќе...

Кога ќе се спојат глуварче и маџун… Најдобри како превенција, ама и лек за различни…

Иако кога станува збор за антиканцерогените ефекти на глуварчето, до денес не е потврдено дека неговиот корен, било како екстракт или како чај, навистина ги убива канцерогените клетки кај живите луѓе како што го прави тоа во лабораториски…
Повеќе...

Багремов мед, багремов чај, багремов цвет, миризлив и здрав

Во народната медицина, чајот од багрем се користи поради неговите антивоспалителни својства при грип, настинка, покачена температура и кашлица. Исто така, цветовите стимулираат подобро лачење на жолчката, го намалуваат холестеролот и имаат…
Повеќе...

Светски ден на пчелата: За луѓето како Антон Јанша, Атиџе и за нашата Македоника

Додека словенечките пчелари ја имаат својата крањска пчела, Македонија ја има македонската медоносна пчела (Apis melifera macedonica) која во 1988 година била за првпат детерминирана и именувана како посебен подвид на медоносни пчели од…
Повеќе...