Рок на траење на зачините: Кога треба да ги фрлиме?

Фото: Unsplash
212

Не можеме да замислиме ниту еден оброк без зачини. Освен што го подобруваат јадењето, зачините се всушност многу здрави. Сепак, дали некогаш сте се запрашале кога им истекува рокот на траење? Еве го одговорот…

Во кулинарскиот свет, зачините се прават од исушените корени, кората или стеблото на растението, а билките се суви или свежи листови на растението.

При одредување на рокот на траење на сувите билки и зачини, мора да се земе предвид нивниот вид, обработка и складирање.

На пример, сушените зачини имаат тенденција да траат подолго од сушените билки, а колку е пополн или помалку обработен зачинот, толку е подолг рокот на траење, пишува Healthline.
Сувите билки обично траат 1-3 години.

Такви се: босилек, оригано, мајчина душица, рузмарин, ловоров лист, копар, магдонос, нане, жалфија.

Мелените или зачините во прав обично имаат рок на траење од 2-3 години.

Тоа се: мелен ѓумбир, лук во прав, мелен цимет, мелено чили, мелена куркума, мелен пипер со кардамон, мелена пиперка, мешавини од зачини.

Целите или немелените зачини имаат најдолг рок на траење, бидејќи помала површина е изложена на воздух, светлина и влага. Ова им овозможува да ги задржат своите ароматични масла и соединенија за вкус подолго од другите зачини.

Ако се складираат правилно, целите зачини може да траат и до 4 години.

Тоа се: цели зрна пипер, коријандер, семе од синап, семе од анасон, семки од ким, едно парче морско оревче, каранфилче, стапчиња цимет, цела сушена чили пиперка, лимонска трева.

Солта е исклучок, бидејќи може да се користи бесконечно, без разлика на големината и обликот, без да се расипе или изгуби вкусот. Меѓутоа, ако користите зачинета сол, сите дополнителни зачини може да ја загубат својата ефикасност со текот на времето.

Како да препознаете дали ви се расипани зачините

Сушените билки и зачини всушност немаат рок и не се расипуваат во традиционална смисла.

Кога се вели дека зачинот се влошил, тоа едноставно значи дека го изгубил најголемиот дел од својот вкус и боја.

Ако консумирате расипан зачин, веројатно нема да ви се слоши.

Многу зачини купени во продавница наведуваат датуми во кои тие го задржуваат својот најдобар вкус и квалитет.

Ако не сте сигурни колку долго сте ги консумирале вашите зачини, можете да забележите дали се добри за јадење со испитување на нивниот мирис и вкус.

Ставете мала количина на дланката, а ако мирисот и вкусот се слаби, време е да ги замените.