Што ќе се случи со вашето тело ако јадете само 3 лажици кисела зелка дневно?

Фото: Pixabay
427

Киселата зелка е многу важна во лекувањето на болести предизвикани од нерамнотежа на цревната флора, особено по антибиотска терапија или хемотерапија.

Киселата зелка е природно кисела зелка која се добива со ферментација со помош на неколку видови бактерии, најчесто Leuconostoc, Lactobacillus, Streptococcus и Pediococcus. Има долг рок на траење и карактеристичен кисел вкус и силна арома кои потекнуваат од млечната киселина настаната со бактериска ферментација на шеќерот од зелката.

Нејзините лековити својства надминуваат многу познати растенија. На пример, 100 г сирова кисела зелка содржи дури 20 мг витамин Ц. Потоа следат витамин А, фолна киселина, магнезиум, железо, фосфор, калциум, калиум, натриум и протеини.

Таа е одличен извор на витамин Б12, поради што се препорачува за вегетаријанци и вегани. Црвената зелка е до седум пати полековита од белата, а нејзината боја укажува дека содржи и лековити антоцијани.

Она што ја прави киселата зелка различна од сировата зелка се пробиотските бактерии. Киселата зелка е оригинална ферментирана храна природно богата со пробиотски култури. Затоа, таа е многу важна во лекувањето на болести предизвикани од нерамнотежа на цревната флора, особено по антибиотска терапија или хемотерапија. Поволно делува на желудникот и цревата, нивната микрофлора и перисталтика, со што го подобрува варењето.

Исто така, помага при варењето на масните оброци и го забрзува метаболизмот, што го поттикнува излачувањето на штетните материи од телото. Го чисти и регенерира црниот дроб. Ја чисти крвта, го забавува стареењето и ја зајакнува отпорноста на организмот.

За да го подигнете вашето расположение и да го подобрите вашето здравје, јадете по две до три лажици рендана кисела зелка секој ден. Ќе бидете посилни и поотпорни на болести. Киселата зелка особено се препорачува за постари лица, за лица со ослабен имунитет и за деца.